Oriëntatietraject: doel & opzet

Trainees in onderwijs werkt samen met de VU Amsterdam, het Wolfert Tweetalig in Rotterdam en het Joke Smit College in Amsterdam aan een traject om je te laten ervaren of werken in het onderwijs iets voor jou is.

Het doel van het traject is om je te laten kennismaken met en te adviseren over mogelijke routes naar het docentschap in het eerstegraads gebied. Na afloop van het traject weet je of je daadwerkelijk voor het onderwijs wilt gaan en heb je een idee van de route die het best bij jou past.

Dat doen we door je verschillende onderdelen aan te bieden en je zelf te laten kiezen welke activiteiten bij jou passen. Je hebt dus zelf de regie over jouw oriëntatietraject.

De vaste onderdelen zijn:

 1. Je aanmelding vooraf.
 2. De check die wij direct daarna doen om te kijken of je kunt starten met het oriëntatietraject.
 3. Het adviesgesprek dat aan het eind van het traject wordt gevoerd om je te helpen je ervaringen te vertalen naar mogelijke concrete vervolgstappen.

Verder zijn er meerdere keuzeonderdelen (A t/m E) waar je dus zelf van kunt bepalen welke daarvan jou aanspreken.

Hieronder staan de verschillende onderdelen van het traject verder beschreven.

Je hebt een belafspraak met een medewerker met relevante expertise die jouw vragen beantwoordt over het traject, het docentschap en je adviseert bij het kiezen voor bepaalde onderdelen in het oriëntatietraject.

Deze bijeenkomst (op 17 december 2019, 19.30-21.00 uur) gaat over het docentschap en werken in het onderwijs met baan en opleidingstraject. De bijeenkomst wordt flexibel ingericht en op maat gemaakt voor de aanwezigen. Tijdens de bijeenkomst worden onder andere de volgende dingen besproken:

 • Hoe ziet het hedendaagse voortgezet onderwijs eruit?
 • Wat houdt een zij-instroomtraject (baan met opleiding) in?
 • Wat houdt het traineeship van Trainees in onderwijs in?
 • Wat is een bevoegdheid, en waar word je bevoegd voor?
 • Hoe is het om leraar te zijn?
 • Hoe ziet een lerarenopleiding eruit?

De bijeenkomst is interactief. En er is veel ruimte voor vragen, opmerkingen en om in gesprek te gaan. De bijeenkomst wordt verzorgd door de lerarenopleiding van de VU in samenwerking met Trainees in onderwijs en vindt plaats bij de VU in Amsterdam. Over de precieze locatie informeren we je na je aanmelding.

We bieden de mogelijkheid om (op afspraak) mee te lopen op twee scholen.
De scholen zijn heel verschillend, je zou er dus ook voor kunnen kiezen om op beide scholen mee te lopen.

De scholen waar je op kunt meelopen zijn:

 1. Het Wolfert Tweetalig in Rotterdam
 2. Het Joke Smit College in Amsterdam

Deze scholen bieden je de mogelijkheid om te ervaren hoe het is om docent te zijn bij hen op school. Hieronder vind je voorbeelden van wat je op een meeloopdag kunt doen.

Lessen volgen:

 • Meelopen met een klas (dan zie je verschillende lessen, leraren, perspectief van de leerlingen).
 • Meelopen met een docent (van een bepaald vak waar je ook voor toelaatbaar bent).
 • Jezelf voorstellen aan een klas (en mogelijk een deel van een les geven).

Gesprekken voeren:

 • In gesprek met een aantal docenten, van hetzelfde schoolvak of anders (maatwerk).
 • In gesprek met stagiaires op de school.
 • In gesprek met trainees van Trainees in onderwijs die op deze school werkzaam zijn.
 • In gesprek met de conciërge van de school (want die weten vaak het meest!).
 • In gesprek met een groepje leerlingen.
 • In gesprek met de directie (op afspraak)

Meelopen en ervaren cultuur en sfeer

Rondkijken in het informele circuit, zoals in de aula en docentenkamer en bijvoorbeeld meelopen met een pauzesurveillance, et cetera.

En maatwerk mogelijk

Als er vraag is naar iets specifieks dan gaan we proberen dit te regelen. De scholen hebben een programma opgesteld, maar daarbinnen is maatwerk mogelijk afhankelijk van de achtergrond, situatie, wensen en persoonlijke vragen van de persoon die meeloopt.

Op 11 januari 2019 in de avond heb je de mogelijkheid om sfeer te proeven bij het verbredingsprogramma van het traineeship van Trainees in onderwijs. Verschillende betrokkenen van het traineeprogramma gaan graag op informele wijze met je in gesprek. Kom langs en leer de mensen achter het traineeship kennen. Deze zogenaamde inhouse-avond organiseert Trainees in onderwijs voor alle geïnteresseerde kandidaten en wordt ook aangeboden voor de deelnemers aan dit oriëntatietraject.

De locatie van de inhouse-avond is op de Social Impact Factory in Utrecht, waar Trainees in onderwijs gevestigd is. De locatie is goed bereikbaar en ligt zeer centraal, op 1 minuut loopafstand van Utrecht Centraal station.

Mogelijke uitkomsten van het traject

“Zie je wel dat een zij-instroomtraject echt iets voor mij is. Wat word ik blij van die leerlingen en het rondlopen op een school. Ik ga de gok wagen en start volgend jaar als docent in het voortgezet onderwijs.”

“Anderen zeiden het al vaker tegen mij, het onderwijs past bij jou. Ik dacht dat het veel suffer was en minder dynamisch dan het werk dat ik nu doe bij een bedrijf. Maar ze kregen gelijk, wat is het onderwijs interessant en wat is er veel te beleven, te leren, te ontwikkelen en te ontdekken! Ik ga me aanmelden voor het traineeship van Trainees in onderwijs.”

“Goed dat ik de kans heb gekregen om te ervaren wat werken in het onderwijs precies inhoudt, want het is toch echt te intensief voor mij. Ik ga me daarentegen wel aanmelden als Taalmaatje om 1 op 1 iemand te kunnen helpen een taal te leren.”

 

Adviesgesprek

Het adviesgesprek ter afronding van het oriëntatietraject wordt gevoerd door een expert van de lerarenopleiding van de VU. In het adviesgesprek wordt jouw ervaring in het traject besproken en worden jouw mogelijkheden om docent te worden uiteengezet. Daarna wordt samen een conclusie getrokken en eventuele vervolgstappen bepaald.

 • Wanneer je bijvoorbeeld interesse hebt in een zij-instroomtraject, zal met je besproken worden hoe je hier kunt komen (bijvoorbeeld het vinden van een baan als voorwaarde om te kunnen zij-instromen).
 • In het geval van interesse voor het traineeship van Trainees in onderwijs kun je je direct aanmelden als kandidaat (let op: tot 3 februari 2019, 23:59 uur).

Tot wanneer kan ik mij aanmelden?
In principe kun je je aanmelden tot het einde van dit jaar
of tot wanneer er plek is.
De eerste (facultatieve) activiteit met een vaste datum in het traject is
op 17 december aanstaande (infoavond op de VU Amsterdam). Wanneer je hier aanwezig wil zijn ontvangen we je aanmelding graag zsm vóór 17 december.

We raden je echter aan je zo snel mogelijk aan te melden, zodat wij samen met de VU jouw toelaatbaarheid voor de lerarenopleiding kunnen checken.
Daarnaast: hoe eerder je je aanmeldt, hoe eerder je kan starten! Je kunt bijvoorbeeld al op afspraak meelopen op een school. Veel van de (keuze)onderdelen uit het traject kunnen we, ook na 17 december, op afspraak inplannen.

Check nu middels het formulier hieronder of het traject wat voor jou is en meld je aan!

Vragen? Bel of mail met Milou via milou@traineesinonderwijs.nl / ​06 40890980

Wil jij je oriënteren op een baan met opleiding in het onderwijs? Geef je dan dit jaar nog op voor het oriëntatietraject. 

Is het oriëntatietraject iets voor mij?

Vul het formulier in en check of het oriëntatietraject iets voor jou is
 • Wiskunde, Natuurkunde, Scheikunde, Nederlands, Engels, Frans, Duits of Klassieke Talen