Alles over een baan in het onderwijs
Vastroesten in het onderwijs? Niet met ons traineeship!
Als je het onderwijs in gaat, kun je niet meer terug? Echt niet! Je houdt met dit traineeship juist de verbinding met de wereld buiten jouw school. Je bent een soort hybride. Je kijkt voorbij het onderwijs en werkt samen met scholen, bedrijven, universiteiten en maatschappelijke organisaties. En natuurlijk heb je een uitgebreid netwerk aan interdisciplinaire mede-trainees.
Verrijk je vak, verrijk het onderwijs, verrijk je toekomst.
Samen gaan we het lerarentekort tegen
Het imago van een baan in het onderwijs is onaantrekkelijk, te weinig uitdagend en niet erg inspirerend (aldus onderzoek van Voion). Daar wil Trainees in onderwijs verandering in brengen.
Of je nu net bent afgestudeerd of dat je als professional uit de commerciële sector een carrière-switch overweegt, het onderwijs is dé mogelijkheid is om een wezenlijke bijdrage te leveren aan onze samenleving. Er is hier zoveel te doen voor ondernemende en leergierige mensen. En dat laten we zien door samen te werken met ambitieuze professionals (zoals jij) en vooruitstrevende scholen, universiteiten, bedrijven en maatschappelijke organisaties.
Zo kunnen we het onderwijs vernieuwen
De wereld is in beweging. Op welke manier moeten ‘21ste-eeuwse’ onderwerpen zoals fake news, genetische modificatie of kunstmatige intelligentie een plek krijgen in het curriculum? Met ons traineeship investeren we in het onderwijs van nu, zodat we stappen kunnen maken in de toekomst.
Onze trainees geven leerlingen de juiste kennis, competenties en waarden mee om hen voor te bereiden op de dynamische maatschappij van morgen.
Word jij onze Trainee in onderwijs?
Of je nu net afgestudeerd bent of het begin van je carrière niet is wat je ervan verwacht had, dit is je kans om impact te maken. Wij willen het Nederlandse onderwijs klaar maken voor de toekomst. Ben jij de onderwijsvernieuwer die we zoeken?
Veelgestelde vragen over ons traineeship
Een carrièrepad is niet iets wat je na één webpagina kiest. Met onze meest gestelde vragen kun je je wat meer inlezen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem contact op.
Wat is het salaris dat je ontvangt als traineedocent?
Als trainee treed je bij aanvang van het traineeship in dienst bij de school en ontvang je een marktconform salaris (CAO VO). Je bent dus geen stagiair, maar medewerker van de school.
Hoe zitten de arbeidsvoorwaarden voor traineedocenten in elkaar?
- Aanstelling is in principe 0,8 fte. Dit betreft de drie dagen waarop je op school aanwezig bent en het verbredingsprogramma op de vrijdagen.
- Salaris is volgens de CAO VO (minimum €2662,- bruto bij fulltime). De hoogte van het salaris wordt bepaald in onderhandeling met de school voor voortgezet onderwijs waar je in dienst komt. Lees hier meer over arbeidsvoorwaarden en salaris in het voortgezet onderwijs.
- Vakantiegeld en eindejaarsuitkering is volgens CAO VO. Eindejaarsuitkering is in 2019 vastgesteld op 7,4% en vakantie-uitkering op 8,0%.
- Zowel je lerarenopleiding als je verbredings- en verdiepingsprogramma worden voor je betaald. Je ontvangt daarvoor een bekwaamheidsverklaring waarmee je eerstegraads bevoegd bent voor het betreffende schoolvak en een certificaat voor het met goed resultaat volbrengen van het traineeship.
- Reiskosten worden niet vergoed, die komen voor de rekening van de trainee (of zijn (deels) mee te nemen in de onderhandelingen met de school tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek).
- Overige arbeidsvoorwaarden zijn in overleg met de school waar je gaat werken en daarbij volgen zij in principe de CAO VO.
Welke taken en verantwoordelijkheden hebben traineedocenten allemaal?
Het traineeship is een tweejarig programma, dat flexibel vorm te geven is. Dit betekent dat een werkweek per jaar en per trainee kan verschillen. In de basis is er op maandag ruimte voor de Universitaire lerarenopleiding en op vrijdag voor verdieping en persoonlijke ontwikkeling. Totdat je de Universitaire lerarenopleiding hebt afgerond, ben je maximaal drie dagen in de week op school om les te geven. Voor het traineeship en de scholen die deelnemen is het belangrijk dat er afspraken worden gemaakt over het maximaal aantal uren dat je lesgeeft in die dagen. Op die manier blijft er voldoende tijd over voor de verdieping en persoonlijke ontwikkeling in het programma en de ontwikkelopdracht die je zult uitvoeren.
Is het mogelijk om part-time of tijdelijk in het onderwijs te werken?
Wanneer je deelneemt aan het traineeship ben je hier fulltime mee bezig. De verschillende onderdelen van het traineeship maken het onmogelijk het traineeship parttime te volgen. Verlof heb je volgens de schoolvakanties geldend in de regio van je school. Het traineeprogramma houdt zoveel mogelijk rekening met de verschillende vakantieregio’s. Het is echter mogelijk dat je opdrachten of facultatieve onderdelen krijgt aangeboden in deze vakantieperiodes of zelf werkt aan bijvoorbeeld je lesvoorbereidingen.
Dit zeggen andere trainees over werken in het onderwijs

Lisa van Dijke
Trainee Nederlands
'Ik ben een energieke, spontane en vrolijke neerlandica die staat te springen om, samen met anderen met een hart voor onderwijs, na te denken over de invulling van het vak Nederlands en kansen voor het onderwijs in het algemeen.'

Marjolein Lucena
Trainee Engels
'Ik ben een enthousiaste, sociale en gemotiveerde docent-in-spé en heb zin om mijn passie voor de Engelse taal te combineren met mijn streven om een fijne en veilige leeromgeving te creëren.'

Rogier Oosterwijk
Trainee Frans
'Ik ben een vrolijk persoon die het leuk vindt om mensen iets bij te brengen, om ze te laten lachen en om ze een gerustgesteld gevoel te geven.'