Alles over ons traineeship

Waarom Trainees in onderwijs?

Trainees in onderwijs wil het Nederlandse onderwijs klaar maken voor de toekomst, door het te verrijken met onderwijsvernieuwers zoals jij. Onze trainees zijn leergierige professionals die het onderwijs voorzien van nieuwe energie en de perspectieven voor (aankomende) docenten verbeteren.

Verrijk je vak, verrijk het onderwijs, verrijk je toekomst.

Wat houdt het traineeship in?

In ons tweejarige traineeship haal je je eerstegraads lesbevoegdheid, sta je vanaf dag 1 voor de klas en krijg je direct een marktconform salaris. Maar dat is pas het begin.

Je volgt trainingen die bij jou ambities passen en zet zelf projecten op die jouw school of het onderwijs in het algemeen een stap verder brengen. Als trainee sla jij de brug tussen jouw school en de wereld daarbuiten.

Maar dat hoef je niet alleen te doen. Er staat een volledig interdisciplinair netwerk aan medetrainees en organisaties tot je beschikking!

Is dit wat je zocht? Je kunt je nu aanmelden.

Wat kun je verwachten als trainee?

 

De juiste match

Tijdens de introductieperiode maak je kennis met medetrainees en het onderwijs. En we gaan op zoek naar de school waar jij komt te werken.

 

Direct voor de klas

Vanaf het begin heb je een betaalde baan in het voortgezet onderwijs. Je krijgt dus meteen een marktconform salaris en doet ervaring op. Daarnaast krijg je veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en eigen initiatieven.

 

Betaald je lesbevoegdheid halen

Een universitaire opleiding tot docent in jouw vakgebied én een verbredings- en verdiepingsprogramma, volledig betaald vanuit het programma.

 

Persoonlijke verdieping

Tijdens jouw traineeship ga je aan de slag met een project dat aansluit bij jouw ontwikkelambities en de opdracht vanuit jouw school.

 

Een waardevol netwerk

Verbreed je netwerk met gedreven academici, (non-)profitorganisaties, bedrijven en een grote diversiteit aan scholen.

 

Goede ondersteuning

Voor jouw persoonlijke ontwikkeling als docent én voor jouw projecten in het onderwijs en de wereld daaromheen, je kunt altijd op de juiste begeleiding rekenen.

Aanmeldingseisen voor het traineeship

Wil jij deelnemen aan het traineeship? Hieronder vind je de minimale aanmeldingseisen waaraan je moet voldoen om mee te doen in 2020.

  • Je hebt een WO-masterdiploma of behaalt deze voor 1 juli 2020.
  • Je hebt maximaal 7 jaar geleden je masterdiploma behaald of gepromoveerd.
  • Je hebt een cijfergemiddelde van minimaal een 7,0 voor je wo-masterdiploma.

Meer weten over de aanmeldingseisen van het traineeship? Een uitgebreide omschrijving vind je hier.

Veelgestelde vragen over ons traineeship

Een carrièrepad is niet iets wat je na één webpagina kiest. Met onze meest gestelde vragen kun je je wat meer inlezen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons op.

De eis wat betreft inhoudelijke aansluiting bij één van de schoolvakken hangt samen met instroom bij een universitaire lerarenopleiding. Als je genoten vooropleiding niet voldoende aansluit bij één van de schoolvakken is instroom bij een lerarenopleiding niet mogelijk.

Helaas kunnen wij als programmaorganisatie geen informatie geven over jouw toelaatbaarheid tot de lerarenopleiding. De beoordeling van de vereiste vakinhoudelijke achtergrond voor toelating tot de lerarenopleiding en het traineeship wordt uitgevoerd door de selectiecommissie, waarin onder andere afgevaardigden van de universitaire lerarenopleidingen zitting hebben. Simpel gezegd toetsen zij je inhoudelijke kennis door je cijferlijsten te raadplegen en in te schatten of je al dan niet toelaatbaar bent voor de lerarenopleiding in een bepaald schoolvak. Zij kijken op jouw cijferlijsten naar alle vakken die je hebt gevolgd en de studiepunten (ECTS) die je hierin hebt behaald. Om een indicatie te krijgen rondom jouw toelaatbaarheid (en daarmee de afweging die de selectiecommissie maakt), kun je vrijblijvend contact op met een universitaire lerarenopleiding. Je definitieve toelaatbaarheid tot het programma wordt echter bepaald tijdens je aanmelding voor het traineeship. Goed om te weten is dat de commissie voor het traineeship mogelijk ruimer naar de toelaatbaarheid kijkt, dan wanneer je jezelf voor een reguliere opleiding zou aanmelden.

In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk hier een exceptie op te maken. Dit doen we alleen als jij kan aantonen dat je over de kwaliteiten en ambities beschikt die bij het deelnemersprofiel passen. Geef in je cv en motivatie aan waarom jij alsnog een geschikte kandidaat voor het traineeship zou zijn en geef daarbij praktijkvoorbeelden van relevante activiteiten en/of kwaliteiten. De afstudeerdatum is vastgesteld omdat kandidaten over voldoende recente vakkennis moeten beschikken om toegelaten te worden tot de lerarenopleiding en les te kunnen geven in het opgegeven schoolvak.

Dit is afhankelijk van de omvang van de vakdeficiëntie. Tijdens het traineeship heb je twee jaar de tijd om deze deficiëntie weg te werken. De selectiecommissie, waar afgevaardigden van de universitaire lerarenopleidingen in zitten, bepaalt uiteindelijk bij aanmelding voor het traineeship of je aan de toelatingseisen voldoet.

Je kunt in het formulier maximaal twee schoolvakken aangeven waarvoor je (eventueel) denkt toelaatbaar te zijn en waarvoor je het traineeship zou willen volgen. Na je aanmelding gaan de universitaire lerarenopleidingen toetsen voor welke vakken je toelaatbaar bent en/of wellicht nog vakdeficiënties moet bijwerken. Wanneer je voor twee schoolvakken toelaatbaar bent, kun je (eventueel in overleg met de school waar je gaat werken) kiezen voor welk vak je je bevoegdheid gaat halen als onderdeel van het traineeship en zou je zelfs op termijn een tweede bevoegdheid kunnen halen.

Op dit moment werken we samen met drie partneruniversiteiten; de Radboud Docenten Academie in Nijmegen, de lerarenopleiding van de VU in Amsterdam en het ICLON in Leiden. De trainees volgen hun opleiding aan een van deze universiteiten. Na de definitieve match met de school wordt gekeken aan welke universiteit je de opleiding zal volgen. Dit wordt bepaald aan de hand van bestaande samenwerkingsverbanden tussen de opleiding en de school. Vaak werken scholen samen met opleidingen binnen of dichtbij hun eigen regio. Als er vraag is naar de vakken: Informatica, Spaans, Chinees, Hebreeuws, Arabisch, Italiaans, Russisch overwegen we hiervoor ook samen te werken met andere lerarenopleidingen.

Wat ambassadeurs over ons traineeship zeggen

Trainees brengen ervaringen mee uit diverse contexten. Door die met elkaar te verbinden komen ze samen tot nieuwe ideeën en creatieve oplossingen voor het onderwijs.

Lieke Brakkee

Trainee Nederlands, Thomas A Kempis

Trainees zijn de docenten in opleiding die durven het onderwijs in beweging te brengen.

Michael de Korte

Trainee scheikunde, Montaigne Lyceum

Als trainee ben je erg gemotiveerd, leergierig en onderzoekend. Dit kan leiden tot veel nieuwe projecten of ideeën binnen het onderwijs.

Romy Schaake

Trainee biologie, Zwijsen College

Trainees kijken met een brede en frisse blik en hebben een hoop motivatie om aan de slag te gaan!

Minke Bakx

Trainee biologie, Zwijsen College

Ik als trainee ben nog volop bezig me te ontwikkelen. Ook in die rol; zoekend tussen alles wat er gebeurt en waar ik wat mee kan, maar ook enthousiast om met alles aan de slag te gaan.

Elisabeth Lens

Trainee Duits, Zwijsen College

Trainees bieden een frisse blik en een hoop enthousiasme. Daarnaast brengen veel trainees ervaring van buiten de onderwijssector met zich mee.

Evy Zeptner

Trainee Wiskunde, Joke Smit College

Docenten met ervaring en een netwerk buiten het onderwijs kunnen meer delen met hun leerlingen.

Tim Schipper

Trainee geschiedenis, VAVO Rijnmond College

Als docent heb je directe invloed op de toekomst van jongeren. Ik help leerlingen graag met het ontdekken van hun talenten.

Lys Norbuis

Oud-trainee Nederlands, Leidsche Rijn College

Het leven is veel te kort voor een saaie kantoorbaan. Elke dag is anders in het onderwijs. Daarbij is er niks mooiers dan bijdragen aan de ontwikkeling van een nieuwe generatie.

Dennis Boor

Trainee geschiedenis, Joke Smit College

Je wordt écht uitgedaagd om je intellect aan te spreken. En voor de klas meteen toe te passen wat je hebt geleerd.

Lydia van den Brink

Trainee Frans, VAVO Rijnmond College

Trainees brengen een frisse blik, zijn professioneel, hebben ondernemingszin en bovendien een idealistische visie op onderwijs.

Fedde Lok

Oud-trainee Nederlands, Utrechts Stedelijk Gymnasium

Als trainee heb je volop ruimte om je eigen creativiteit, nieuwsgierigheid en ondernemerschap te ontwikkelen en in te zetten voor het onderwijs.

Bryan van Alebeek

Trainee aardrijkskunde, Het Rhedens Rozendaal