Terug naar overzicht Download als PDF

Cals College Nieuwegein

    Locaties
  • Vreeswijksestraat 6A | Nieuwegein
    Foto's

havo (tto), vwo (tto), technasium, gymnasium

2200 leerlingen

“Open – Veilig – Verbinding – Vertrouwen”

 

Deze school heeft momenteel één trainee van Trainees in onderwijs groep 2021 (aardrijkskunde) en heeft aankomend jaar een nieuwe trainee.

Algemeen

Het Cals College is een open katholieke school. Dat is zichtbaar in de manier waarop we met elkaar leren, werken en samenleven. Kernwoorden daarbij zijn open, veilig, vertrouwen en verbinding.

Buiten de vaklessen is er voor de leerlingen een breed aanbod aan activiteiten: cursussen, extra vakken (bijvoorbeeld Chinees en filosofie), het tweetalig havo en vwo onderwijs, het technasium en ook het cultuurprofiel. Zo kunnen leerlingen zich ontwikkelen tot een kritisch, evenwichtig mens met een eigen kijk op de wereld om hen heen en op hun eigen leven. Dat vinden we belangrijk.

Sinds zes jaar is onze vwo-afdeling excellent en sinds drie jaar ook de havo-afdeling.

Organisatie en locaties

Het Cals College heeft vestigingen in IJsselstein (1450 leerlingen) en Nieuwegein (2200 leerlingen).

Missie

Op het Cals staan de mentor, docenten en leerlingbegeleiders voor de leerlingen klaar. We geven les op een positieve manier en leerlingen leren naast de lesstof ook veel over zichzelf en hun talenten.

Wij zijn duidelijk in wat wij van hen verwachten en denken mee over wat ze nodig hebben om het beste uit zichzelf te halen. We geven ze extra ruimte als ze wat sneller gaan en we helpen ze als ze ergens minder goed in zijn. We geven leerlingen vertrouwen en gepaste vrijheid om het leren, op welke manier dan ook, te bevorderen.

Onderwijs

We hebben een brede kijk op schoolprestatie. Kwalificatie, het behalen van een diploma, is belangrijk, maar ook hoe je om gaat met de ander, dichtbij en ver weg (socialisatie) en met jezelf (persoonsvorming). Onze brede kijk op de schoolprestaties zie je ook terug in de drie profielen van de school: tweetalig onderwijs, cultuurprofiel en technasium. Daarnaast is er de media academie, zijn er cursussen, vakoverstijgende projecten, workshops, excursies en internationale reizen. We zijn tevreden als onze leerlingen zich ontwikkelen tot kritische, evenwichtige mensen met een eigen kijk op de wereld om hen heen en op het eigen leven. Het gaat ons om de ontwikkeling van het hele mens.

Op het Cals College Nieuwegein werken we met 4 leerperiodes. In deze periodes wordt er d.m.v. formatief evalueren aan de ontwikkeling van de kennis en vaardigheden van de leerling gewerkt. Elke periode wordt afgesloten met een TEA-week (Toetsing en Activiteiten). In deze TEA-week vinden de summatieve toetsmomenten plaats. Een leerling krijgt per vak dus maximaal 4 cijfers per jaar. Het formatieve gedachtegoed, waarbij het geven van feedback, feed-up en feed-forward centraal staan, vormt de rode draad van ons onderwijs.