Annyke de Jong

Jaargang 2021
Nederlands

Geeft les op

Opleidingen

  1. Degree Sociale geografie en planologie
    Bachelor Universiteit Utrecht
  2. Degree Neerlandistiek
    Master Universiteit Leiden
  3. Degree Nederlandse taal en cultuur
    Bachelor Universiteit Utrecht

Over Annyke de Jong

“Mensen iets leren vind ik leuk.”

Hoewel ik nooit een (formele) opleiding tot docent heb gehad, ben ik al zeker negen jaar met kennisoverdracht bezig. Als bijlesdocent, examentrainer, taalcoach en lector Nederlands als vreemde taal ben ik bezig geweest anderen iets bij te brengen. Mensen iets leren vind ik leuk – ik heb twee mooie vakken gestudeerd en vind het een uitdaging anderen daar ook van te overtuigen.
Het voortgezet onderwijs spreekt mij daarnaast aan omdat werk als docent zinvol werk is. Niet alleen is het schoolvak
Nederlands essentieel voor veel vaardigheden die scholieren nodig hebben bij hun vervolgopleiding en in hun dagelijks leven, maar het werk met tieners is ook zinvol omdat de kinderen in een heel vormende fase van hun leven zitten. Een goede basis is belangrijk en daar wil ik graag aan bijdragen. Het is voor mij heel belangrijk werk te doen dat ik als zinvol ervaar, en het voortgezet onderwijs is daar een goed voorbeeld van.

“Ik vind het een mooie uitdaging iets weer eens op een andere manier uit te leggen als iets niet werkt.”

In het traineeship – het is immers bedoeld voor onderwijsvernieuwers – lijkt het me geweldig om mee te denken over en te werken aan het onderwijs van de toekomst. Daarbij wil ik graag leren van ervaren collega’s, maar ook, samen met hen, nadenken over het hoe en waarom van onderwijs. Hierin kan ik ook mijn analytische talenten en creativiteit goed kwijt en doelen stellen motiveert mij.
Tot slot denk ik dat ik verschillende kwaliteiten bezit die mij geschikt maken voor het traineeship en het docentschap. Zo heb ik veel
geduld met leerlingen en ben ik creatief– ik vind het een mooie uitdaging iets weer eens op een andere manier uit te leggen als iets niet werkt. Ook kon ik mijn creativiteit kwijt in de switch naar online-onderwijs in de lockdowns van begin en eind 2020. Verder bezit ik ook een degelijke dosis ervaring als docent, in het bijzonder omdat ik de afgelopen twee jaar lector Nederlands was aan de Universiteit van Debrecen. Er is zeker een verschil tussen studenten aan de universiteit en middelbare scholieren, maar ik zie er naar uit om via het traineeship weer bezig te mogen zijn met het prachtige schoolvak Nederlands.

Project van Annyke de Jong


Dienstbaar Nederlands: schrijven met de zaakvakken

Tijdens mijn project heb ik op mijn school een verbinding gemaakt tussen Nederlands en geschiedenis in de tweede klas.

Naar projectpagina