Auke Boersma

Jaargang 2021
Biologie

Geeft les op

Opleidingen

  1. Degree Biologie (specialisatie in biomedische wetenschappen)
    Bachelor Rijksuniversiteit Groningen
  2. Degree Biomolecular Sciences
    Master Rijksuniversiteit Groningen

Over Auke Boersma

“Ik hoop leerlingen daarom bij te brengen waar je betrouwbare informatie kunt vinden.”

Mijn naam is Auke Boersma en ik werkte hiervoor als ‘Bio Process Engineer’ bij Micreos Human Health in Bilthoven. Voorheen heb ik de bacheloropleiding ‘Biologie’ (met een specialisatie in Biomedische Wetenschappen) succesvol afgerond, gevolgd door een research master ‘Biomolecular Sciences’. Naast mijn studie heb ik jarenlang examentrainingen en bijlessen gegeven aan leerlingen van 5 havo en 6 vwo. Hierbij heb ik gemerkt dat veel (eindexamen)leerlingen nog altijd sterk gefocust zijn op het stampen van feiten, terwijl parate kennis in het hedendaagse werk als bioloog steeds minder relevant wordt. Ik hoop leerlingen daarom bij te brengen waar je betrouwbare informatie kunt vinden en vooral hoe je vervolgens kritisch met deze bronnen om kunt gaan.

Biologie is een essentieel vak in de moderne samenleving. Klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en de opkomst van antibioticaresistentie zijn allen voorbeelden van grote maatschappelijke uitdagingen die direct of indirect met biologie te maken hebben. Als iets het belang van gedegen biologisch begrip heeft weergegeven, is het de huidige coronacrisis wel. Zeventien miljoen mensen hebben plotseling een mening moeten vormen over zaken als virulentie en vaccinaties. Ik hoop leerlingen dan ook niet enkel en alleen voor te bereiden op hun volgende toets, maar ze ook klaar te stomen voor een verantwoordelijk burgerschap na hun schoolcarrière. Ik hecht er veel waarde aan om de onderwerpen die op school worden behandeld te koppelen aan maatschappelijk-relevante thema’s, zodat duidelijk wordt waarom het belangrijk is dat we ermee bezig zijn.

“Ik hoop een frisse en positieve inbreng te geven in het onderwijs.”

Ik denk dat ik met mijn oprechte enthousiasme en met mijn energieke en interactieve stijl van lesgeven leerlingen mee kan krijgen in mijn liefde voor het vak biologie en voor de wetenschap in het algemeen. Daarnaast kan ik met mijn werkervaring in de biotechnologie inzicht geven in hoe het werken als bioloog eruit kan zien. Ik hoop een frisse en positieve inbreng te geven in het onderwijs en ik zoek dan ook een school waar ruimte wordt geboden voor nieuwe ideeën.

Ik heb interesse om op termijn ook een scheikunde bevoegdheid te halen.

Project van Auke Boersma


Binary Biology: Het integreren van ICT-vaardigheden in het biologiecurriculum

In dit project heb ik gepoogd om een deel van de oplossing op het tekort aan informaticadocenten te vinden door informaticaconcepten te integreren in het biologiecurriculum.

Naar projectpagina