alumnus

Christa van Rijn

Jaargang 2020
Kunstgeschiedenis/CKV

Traineeschool

Opleidingen

  1. Degree Theaterwetenschap
    Bachelor Universiteit van Amsterdam
  2. Degree Applied Theatre: Drama in Educational, Community and Social Contexts
    Master Goldsmiths College

Over Christa van Rijn

“Kunst is voor en door iedereen”

In de zomer van 2019 heb ik meegewerkt aan een opera voorstelling waar een grote groep kinderen bij betrokken was, zowel op het toneel als in het orkest. De visie van de voorstelling was: laat de kinderen genieten van de creatieve vrijheid, laat ze ervaren dat het leven ook heel speels kan zijn. Ook als docent CKV/kunstgeschiedenis wil ik leerlingen graag laten zien dat kunst voor en door iedereen is, ongeacht leeftijd, etniciteit of economische achtergrond. Te vaak nog wordt kunst met de hoofdletter ‘K’ gepresenteerd, maar zo ingewikkeld en serieus hoeft het helemaal niet te zijn. Kunst is ten alle tijden vooral een dialoog tussen mensen, die ons bovendien in staat stelt om de wereld vanuit andere perspectieven te benaderen.

“Hoe staat kunst in verbinding met wat er buiten de schoolmuren gebeurt?”

Tijdens het traineeship wil ik gaan kijken hoe CKV vakoverstijgend kan worden ingezet, om zo de zichtbaarheid van de relevantie van kunst te vergroten. Daarin zijn de meest belangrijke spelers de leerlingen zelf: hoe ziet hun leefwereld eruit en wat is daarin de rol van kunst? Wat is kunst überhaupt voor ze? En hoe staat dat in verbinding met wat er buiten de schoolmuren gebeurt? Deze vragen wil ik ook doortrekken naar het lesgeven zelf: hoe zorg je ervoor dat de methode die je hanteert daadwerkelijk uitnodigt tot dialoog?

Het belangrijkste doel voor mij is om een omgeving te creëren waarin leerlingen zich vrij voelen om te ontdekken waar hun interesses liggen, waar zij een passie voor hebben of waar ze simpelweg blij van worden. Ook als dat buiten CKV ligt!

Project van Christa van Rijn


CKV 2.0

In de afgelopen twee jaar heb ik op het Edith Stein College het vak CKV een nieuw leven ingeblazen. Door middel van projecten, lessen en excursies ben ik het experiment aangegaan.

Naar projectpagina