alumnus

Eva Hageman

Jaargang 2020
Nederlands

Traineeschool

Opleidingen

  1. Degree Nederlandse Taal en Cultuur
    Bachelor Universiteit van Amsterdam
  2. Degree Neerlandistiek
    Master Universiteit van Amsterdam

Over Eva Hageman

“De Nederlandse taal is zeer geschikt om jonge mensen te laten nadenken over belangrijke vragen”

Ik hoop door mijn open houding en enthousiasme voor het vak Nederlands in de klas een omgeving te kunnen creëren waarin elke leerling zich op zijn gemak voelt. De Nederlandse taal en met name literatuur zijn in mijn ogen zeer geschikt om jonge mensen na te laten denken over belangrijke vragen; vragen die niet alleen van belang zijn om de verschillende facetten van het schoolvak Nederlands onder de knie te krijgen, maar die ook buiten de grenzen van het klaslokaal bijdragen aan iemands ontwikkeling.

Aan de andere kant is het voor het voortbestaan van de Nederlandse taal en literatuur noodzakelijk om te blijven kijken waar de grenzen van literatuur eigenlijk liggen. Misschien is het tijd om die grenzen eens op te rekken, om zo aan te kunnen sluiten bij de interesses van de lezer van nu, in plaats van vast te houden aan oude gewoontes. Dat taal veranderlijk is hebben de meesten van ons geaccepteerd, maar wat de moeite waard is om te lezen lijkt in het onderwijs nog vaak een vaststaand gegeven. Zonde, want op die manier gaan we voorbij aan de mogelijkheden voor het schoolvak om te blijven vernieuwen. Juist door met de tijd mee te gaan kan Nederlands een waardevol vak blijven. Het lijkt me heel leuk om over dat soort vraagstukken mee te denken en op die manier te kunnen bijdragen aan de toekomst van de Nederlandse taal, zowel binnen als buiten het klaslokaal.

Project van Eva Hageman


Profielwerkstuk-project creatief schrijven

Met een kleine club geïnteresseerde leerlingen zijn een collega en ik een PWS-traject gestart, waarin we de leerling kennis hebben laten maken met verschillende genres en tradities in de literatuur.

Naar projectpagina