alumnus

Hessel Bos

Jaargang 2020
Maatschappijleer

Traineeschool

Opleidingen

  1. Degree Bestuurs- en Organisatiewetenschap
    Bachelor Universiteit Utrecht
  2. Degree Public Management and Leadership
    Master Universiteit Leiden

Over Hessel Bos

“Er zijn in het onderwijs voldoende uitdagingen waarin ik mijn tanden wil zetten”

In het rijtje schaarse producten zou het onderwijs niet thuis mogen horen. Met het toenemende lerarentekort lijkt de realiteit toch anders uit te wijzen. Tel daar de dalende PISA scores en de prestatiedruk onder leerlingen bij op en je hebt voldoende uitdagingen waar ik mijn tanden in wil zetten. Ik zal er alles aan doen om de zorgen van vandaag niet de mogelijkheden van morgen te laten belemmeren. Na een aantal jaar beleidsmatig betrokken te zijn geweest bij het onderwijs en de politiek, is het voor mij tijd om het verschil te gaan maken voor leerlingen, voor de klas.

“Activatie van bewustwording”

Zonder dat leerlingen zich er bewust van zijn, groeien zij op in turbulente en buitengewoon interessante tijden. Als je opgroeit lijkt de wereld oneindig. Waar de ene leerling zichzelf in het middelpunt zet, plaatst de ander zich meer aan de zijlijn. Waar je jezelf positioneert maakt niet uit, je bent allemaal onderdeel van dezelfde maatschappij. Ik hoop dat die bewustwording wordt geactiveerd in mijn lessen en dat de leerling met zijn eigen ontwikkelde blik naar de wereld gaat kijken.

In mijn lessen maatschappijleer en -wetenschappen wil ik mijn vak-enthousiasme voor maatschappelijke veranderingen, politieke dynamieken en sociaaleconomische ontwikkelingen delen. Hierbij is naast de theorie, vooral de actualiteit relevant. Door dagelijks het nieuws te volgen en daar vervolgens het gesprek over aan te gaan, komt de lesstof pas echt tot leven. Het is aan mij om daarin een manier te vinden die past bij de leerling maar ook past bij deze tijd.

Project van Hessel Bos


Het aanjagen van burgerschapsonderwijs

Op het Zwijsen College ben ik de afgelopen twee jaar betrokken geweest bij de totstandkoming van het beleid rondom bugerschapsonderwijs en heb ik verschillende projecten opgezet in de uitvoering hiervan.

Naar projectpagina