Terug naar overzicht Download als PDF

Lili Burki

'Een bevlogen jonge Neerlandica met de ambitie zich te ontwikkelen tot creatieve, heldere, integere docent en prikkelende onderwijsvernieuwer; eentje die nooit is uitgeleerd.'
Schoolvak(ken): Nederlands

Joke Smit College

Nederlandse Taal en Cultuur & Redacteur/Editor (Neerlandistiek)

“De krachtige rol van taal”

Om te beginnen kijk ik uit naar alle fantastische kleine en grote overwinningen die mijn leerlingen en mezelf te wachten staan. Mijn doel is bereikt wanneer we als groep vertrouwen uitwisselen, durven te fantaseren, mogen falen, onszelf verbazen, elkaar kunnen motiveren en geruststellen, we ervaren welke krachtige rol taal daarin kan spelen en wat we ermee kunnen in ons eigen leven.
Ik merk dat veel jonge mensen zich afvragen wat ze in godsnaam moeten met een vak als Nederlands. Met bevlogenheid, humor en verfrissende actuele inhoud hoop ik daar een voor hen betekenisvol antwoord op te bieden. Trainees in onderwijs zie ik als een mooie kans mijn blik te blijven verbreden en mee te werken aan innoverende en vakoverstijgende projecten die het onderwijs zowel binnen als buiten de klas vooruit kunnen helpen. De leerlingen, mijn collega’s, medetrainees, docenten én de superhelden uit mijn favoriete boeken zullen me daarin ongetwijfeld de weg kunnen wijzen.

 

“Zoektocht”

Ik start dit traineeship met ontzettend veel vragen, zoals: Hoe creëer je een positieve associatie met taal en literatuur? Hoe wijs je leerlingen de weg naar de voor hen geschikte methoden en de verhalen van nu en eerder, en hoe doen we dat over tien, twintig jaar nog? Hoe kun je het vak Nederlands verbinden aan andere vakgebieden, en welke plek krijgt onze taal in een steeds internationaler wordende wereld? Mijn onderwijsbijdrage vertaalt zich in een zoektocht naar antwoorden op deze vragen, in de hoop dat ik onderweg andere mensen mag ontmoeten die me opnieuw aan het denken zetten.