Terug naar overzicht Download als PDF

Rick Berends | Trainee 2020

Trouwe hond en waakzame herder in spe. Wil gedachten ordenen of overhoop gooien.
Schoolvak(ken): Filosofie

Johan de Witt Scholengroep

Taal- en Cultuurstudies; Wijsbegeerte

“Het is belangrijk om niet te vervallen in xenofobie, verwarring of onbegrip”

“Een leven niet onderzocht, is het leven niet waard.” In die uitspraak van Socrates kan ik me goed vinden. Het traineeship past bij mij omdat ik graag reflecteer, ontwikkel en over de grenzen van vakgebieden heen kijk. Waar kunnen die grenzen worden opgeheven? Wat wordt er al gedaan? Hoe kan het beter?

In wil dat onderwijs leerlingen helpt navigeren in een complexe wereld. In tijden van pandemieën, klimaatverandering en grote invloed van sociale media is die van groot belang om niet te vervallen in xenofobie, verwarring of onbegrip. Daar ligt wat mij betreft een belangrijke taak, als docent persoonsvorming en filosofie. Dan moet je wel uit je comfortzone durven stappen en ook je leerlingen daartoe verleiden. Hoe ik dat ga doen en wat voor een moois dat kan opleveren, hoop ik tijdens het traineeship te ontdekken.

“Mijn school is een prachtige plek om te werken aan gelijkheid”

Ik wil dat onderwijs bijdraagt aan een samenleving waar iedereen gelijke kansen heeft. De realiteit is helaas dat sommigen daar door hun achtergrond harder voor moeten werken dan anderen. Dat geldt voor veel leerlingen op het Johan de Witt. De school staat in de Schilderswijk in Den Haag, is superdivers en kent de uitdagingen die daarmee gepaard gaan. Maar de school heeft ook het predicaat ‘Excellent’. Een prachtige plek dus om te werken aan die gelijkheid. Ik heb er zin in!