Aanmeldingseisen

Deelnemersprofiel voor trainees

Trainees in onderwijs zoekt leergierige en ondernemende professionals die zich samen willen inspannen voor het vernieuwen en verrijken van het voortgezet onderwijs. Als kandidaat heb je een academische achtergrond en heb je de ambitie om voortdurend te blijven werken aan jezelf en het onderwijs.

Herken jij jezelf in onderstaand traineeprofiel?

 • Je bent op zoek naar een baan met verantwoordelijkheid en een programma met grote maatschappelijke impact.
 • Je wilt graag een visie op het onderwijs ontwikkelen en deze inzetten voor vernieuwing.
 • Je wilt over de grenzen van je eigen vakgebied heen kijken en verbindingen leggen buiten het onderwijs.
 • Je bent leergierig, ondernemend en maatschappelijk betrokken.
 • Je hebt een ontwerpgerichte en onderzoekende houding.
 • Je wilt onderdeel zijn van een beweging waarin samen leren en kennis delen centraal staat.
 • Je bent flexibel en bereid om (eventueel) te reizen naar je school, het verbredingsprogramma en de universitaire lerarenopleiding.

Minimale aanmeldingseisen 
Hieronder staan de minimale aanmeldingseisen waaraan je moet voldoen om deel te kunnen nemen aan het traineeprogramma 2021. We kijken hierbij naar je opleiding, afstudeerdatum en het cijfergemiddelde voor je masterdiploma.

 1.   Opleiding   
 •  Je hebt een WO-masterdiploma of behaalt deze voor 1 juli 2021.
 •  Jouw vooropleiding sluit aan bij een schoolvak.

Heb je je aangemeld voor het traineeship, dan wordt door onze partneruniversiteiten gezamenlijk gecontroleerd of je toelaatbaar bent voor de universitaire lerarenopleiding tot eerstegraads docent in het door jou opgegeven schoolvak. Ben je nu al benieuwd of je toelaatbaar bent, neem dan vrijblijvend contact op met een universitaire lerarenopleiding. Je definitieve toelaatbaarheid tot het programma wordt bepaald tijdens je aanmelding voor het traineeship.

Mis je een deel van de inhoudelijke kennis om les te mogen geven in een schoolvak, dan heb je nog de mogelijkheid om dit tekort weg te werken. Wanneer je studeert, kun je deze vakken mogelijk nog binnen je huidige studie volgen. Daarnaast kun je via schakelprogramma’s de benodigde kennis bijspijkeren.
Voorbeelden van schakelprogramma’s voor de bètavakken zijn
Beta4all. Daarnaast is Mastermath er specifiek voor wiskunde.

Ter informatie delen we hier de vraag vanuit onze partnerscholen voor het traineeship.

We hebben veel vraag naar trainees voor de vakken: Nederlands, Frans, Duits, Engels, Klassieke talen, Natuurkunde, Wiskunde en Scheikunde.
We hebben ook redelijk wat vraag naar trainees voor de vakken: Economie, Bedrijfseconomie (voorheen M&O), Biologie, Aardrijkskunde.
Er is minder vraag naar trainees voor de vakken: Geschiedenis, Filosofie, Maatschappijleer, Kunstgeschiedenis en CKV, Godsdienst en Levensbeschouwing, Spaans, Chinees.
Als er vraag is van partnerscholen dan overwegen we ook aan te bieden: Informatica, Hebreeuws, Arabisch, Italiaans, Russisch.

Houdt er rekening mee dat we minder trainees zullen selecteren voor de schoolvakken waar minder plekken voor zijn op scholen. We sluiten desalniettemin niet uit dat een enkeling alsnog een plek kan krijgen op een van de partnerscholen. Voor ieder vak is tenslotte een goede docent nodig.


 1. Afstudeerdatum:
 • Je hebt maximaal 7 jaar geleden je masterdiploma behaald aan de universiteit of je bent maximaal 7 jaar geleden gepromoveerd.
 • Wanneer je op het moment van aanmelden nog studeert, moet je kunnen aantonen dat je voor 1 juli 2021 je masterdiploma behaalt.

 1. Cijfergemiddelde:
 • Je hebt een cijfergemiddelde van minimaal een 7,0 voor je wo-masterdiploma. Hierbij wordt uitgegaan van het gewogen cijfergemiddelde dat op je diploma en/of cijferlijsten staat. Dit wordt vaak aangeduid als Grade Point Average (GPA).

Voldoe je niet aan de toelatingseisen maar wil je alsnog graag werken in het voortgezet onderwijs?
Op de website van het Onderwijsloket vind je meer informatie over de mogelijkheden.

In sommige gevallen maken wij een uitzondering op de toelatingseisen.
Dit betreft alleen de afstudeerdatum (2) en het cijfergemiddelde (3).
Omtrent de toelatingseisen betreffende de opleiding (1) kunnen helaas geen uitzonderingen worden gemaakt. Kijk voor meer informatie hierover bij de
veelgestelde vragen.