Selectieprocedure

Aanmelding en selectieprocedure

Interesse opgeven
Tussen september 2018 en januari 2019 kun je je interesse opgeven voor het traineeship.
Je meldt je hierbij automatisch aan voor onze updates per mail, zodat je onder andere geïnformeerd blijft over de opening van de officiële aanmeldingen, informatiebijeenkomsten waar Trainees in onderwijs aanwezig zal zijn en overige belangrijke data.

Wil je op de hoogte blijven van overig nieuws rondom het traineeship en/of meer lezen over ervaringen van trainees? Volg dan vooral ook onze socialmedia-kanalen.


Officiële aanmelding
De maand januari 2019 is de officiële aanmeldperiode: je kunt je dan aanmelden voor het traineeship.
De aanmeldingsdeadline zal begin februari 2019 zijn. De exacte datum wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt.

Houd de volgende gegevens bij de hand tijdens je aanmelding:

 • Je persoonsgegevens.
 • Je motivatiebrief en cv.
 • Je officiële diploma’s inclusief cijferlijsten (ook van pre-masters, keuzevakken en minors als deze relevant zijn voor het schoolvak dat je wilt geven).
 • Het gewogen cijfergemiddelde van je masterdiploma (minimaal 7,0).
 • Je officiële afstudeerdatum (wo-master en/of PhD).

Hier lees je meer belangrijke informatie over het deelnemersprofiel.

Welke stappen vinden plaats vanaf het moment van aanmelden?

Na de officiële aanmelding start de selectieprocedure. Deze bestaat uit twee rondes:
1) de eerste ronde is de selectie op toelatingseisen, motivatiebrief en cv
2) de tweede ronde is de selectiedag
Wanneer je positief door beide rondes bent gekomen, start de matching met een van onze partnerscholen.

Lees hieronder verder voor meer belangrijke informatie over deze rondes & data in de selectieprocedure.

Heb je dan nog vragen of kun je nog tips gebruiken voor jouw aanmelding?
Kijk dan snel even bij de veelgestelde vragen.

 1. Na je aanmelding controleren wij of je voldoet aan alle minimale toelatingseisen (afstudeerdatum, cijfergemiddelde en toelaatbaarheid tot de lerarenopleiding).
 2. Jouw cv en motivatiebrief worden beoordeeld en vergeleken met die van andere kandidaten:
  • Wanneer je positief door de vaktoetsing, cv- en briefselectie bent gekomen, hoor je in maart of je bent uitgenodigd voor onze selectiedag.
  • Indien je niet door de vaktoetsing, cv- en briefselectie bent gekomen, hoor je in maart dat jouw sollicitatie eindigt.

Tijdens de selectiedag doorloop je verschillende selectieonderdelen en wordt jouw geschiktheid en motivatie voor het traineeship beoordeeld door onder andere assessoren en vertegenwoordigers van lerarenopleidingen en scholen.

Tijdens de selectiedag word je uitgenodigd om op verschillende manieren praktisch aan de slag te gaan. Zo ervaar je of het docentschap in potentie bij je past en deze dag is voor jou de perfecte kans om nog beter kennis te maken met (de mensen achter) het traineeship. Uiteraard zullen we alle kandidaten die worden uitgenodigd voor de selectiedag uitgebreid informeren over het programma en hoe ze zich kunnen voorbereiden.

 1. Wanneer je tijdens de selectiedag geschikt bent bevonden voor het traineeship, wordt je uitgenodigd voor de matchingsbijeenkomst in april. Tijdens de matchingsbijeenkomst maak je kennis met onze partnerscholen.
 2. Na de matchingsbijeenkomst proberen wij samen met jou een geschikte traineeplek te vinden op een van onze partnerscholen.
 3. Na een match ga je op bezoek bij de school en maak je kennis met je nieuwe collega’s.
 4. Wanneer beide partijen positief zijn over de match, kun je je arbeidsvoorwaardencontract met de school tekenen en je inschrijven voor de universitaire lerarenopleiding.

Vanaf het moment dat de samenwerkingsovereenkomst is getekend tussen jou, de school, de opleiding en Stichting Trainees in onderwijs, ben je officieel trainee in onderwijs!

Wij doen onze uiterste best om op basis van jouw inzet en wensen en die van de deelnemende scholen een goede match te vinden. Al onze partnerscholen en trainees zijn verschillend en door deze diversiteit aan visies, persoonlijkheden en (studie)achtergronden zijn mooie matches mogelijk. Desondanks kunnen wij vooraf niet garanderen dat we elke kandidaat succesvol aan een school kunnen matchen.

Houd voor de selectie & kennismaking met de scholen
de volgende data vrij:

 • De exacte data worden zo snel mogelijk bekend gemaakt
Interesse opgeven

Onze partners