Je hebt Javascript nodig om deze website te kunnen gebruiken. Pas je browserinstellingen in om verder te gaan!

Elke vrijdag komen onze trainees samen voor het verbredingsprogramma, een inspirerende dag waarop je écht de diepte induikt in het onderwijs! Als trainee krijg je de kans om modules en bijeenkomsten te volgen die je volledig onderdompelen in de wereld van het lesgeven, het werken op school en de dynamische context van het (inter)nationale onderwijslandschap. Je ontwikkelt belangrijke vaardigheden zoals projectmanagement, werkt actief aan je persoonlijke groei en ontwikkeling, en ondersteunt elkaar in het ontwikkelen van het onderwijs. Bovendien bezoek je verschillende scholen en onderwijsorganisaties en maak je verbinding met een netwerk van inspirerende professionals uit het onderwijs.

We lichten graag enkele programmaonderdelen van het verbredingsprogramma voor je uit. In dit artikel: de spargroep.

De spargroep

Binnen de spargroep komen trainees in subgroepjes bij elkaar om te sparren over je ontwikkeling in het onderwijs. Het draait hierbij vooral om persoonlijk leiderschap in de verschillende rollen die je als trainee hebt (als docent op school, als leider van je project, je rol in de traineegroep, etc.): wat zijn je doelen, bereik je de doelen die je wilt bereiken, welke ideeën heb je, waar besteed je je tijd en energie aan, waar loop je tegenaan, hoe ga je daarmee om? Hoe vertaalt zich dat concreet naar de activiteiten van vandaag en morgen? Door hier de focus op te leggen blijf je bewust actief in je eigen ontwikkeling en de ontwikkeling van het onderwijs.

Bij een deel van spargroepen is een spargroepbegeleider aanwezig om het proces te ondersteunen. De kracht van deze groepen ligt echter in jullie eigen samenwerking. Je helpt elkaar om inzichten te krijgen, nieuwe perspectieven te ontdekken en jezelf verder te ontwikkelen. Zo heb je zelf de regie over je leerproces en merk je dat sparren met anderen niet alleen leuk is, maar ook ontzettend waardevol om samen verder te komen.

Het project

Jouw project speelt een belangrijke rol in de spargroep: je denkt mee met elkaars projecten, geeft elkaar feedback en deelt netwerk. Zo vergroot je je persoonlijk leiderschap, reflecteer je op je eigen leerproces en brengen jullie elkaar op die manier een stap verder. De spargroepen zijn dan ook een belangrijk handvat in het opzetten en uitvoeren van het project.

Op school

De spargroepen vinden altijd plaats op de school van één van de trainees uit de groep. Je gaat daar in gesprek met collega’s en/of schoolleiding en kijkt soms mee in lessen. Op die manier krijg je een kijkje in de keuken van allerlei andere scholen en onderwijsvormen!

Het is heel fijn dat we heel veel autonomie hebben in de inrichting van de spargroepen. Samen bepalen we waar we aan willen werken.
Dewi Klaassen
In de spargroepen bespreken we allerlei casussen en bezoeken we elkaar scholen. Dat is ontzettend inspirerend!
Mariska Jansen