Je hebt Javascript nodig om deze website te kunnen gebruiken. Pas je browserinstellingen in om verder te gaan!

Elke vrijdag komen onze trainees samen voor het verbredingsprogramma, een inspirerende dag waarop je écht de diepte induikt in het onderwijs! Als trainee krijg je de kans om modules en bijeenkomsten te volgen die je volledig onderdompelen in de wereld van het lesgeven, het werken op school en de dynamische context van het (inter)nationale onderwijslandschap. Je ontwikkelt belangrijke vaardigheden zoals projectmanagement, werkt actief aan je persoonlijke groei en ontwikkeling, en ondersteunt elkaar in het ontwikkelen van het onderwijs. Bovendien bezoek je verschillende scholen en onderwijsorganisaties en maak je verbinding met een netwerk van inspirerende professionals uit het onderwijs.

We lichten graag enkele programmaonderdelen van het verbredingsprogramma voor je uit. In dit artikel bespreken we de module Onderwijslandschap en Onderwijsontwikkeling.

Onderwijslandschap en Onderwijsontwikkeling

Deze module biedt je niet alleen een bredere blik op het onderwijslandschap, maar helpt je ook om je eigen rol in onderwijsontwikkeling beter te begrijpen. Door de koppeling van theorie en praktijk kunnen trainees concrete stappen zetten in hun eigen ontwikkeling als onderwijsvernieuwers!

In de module krijg je de unieke kans om het Nederlandse onderwijslandschap en de actuele innovaties binnen dit veld van dichtbij te ervaren. Twee vrijdagen lang word je meegenomen in de geschiedenis en opbouw van het Nederlandse onderwijssysteem en leer je hoe institutionele structuren het huidige onderwijs vormgeven. Belangrijke vraagstukken, zoals "Waarom doen we wat we doen?", staan hierbij centraal.

Je krijgt zowel theoretische achtergrondinformatie als praktijkervaringen mee die je direct toe kunt passen in je werk op school. In de eerste bijeenkomst wordt ingegaan op de belangrijkste ontwikkelingen en vernieuwingen in het Nederlandse onderwijs, waarbij je niet alleen een overzicht krijgt van bestaande onderwijsconcepten, maar ook inzicht krijgt in de toekomst van het onderwijs.

Het hoogtepunt van deze module is het bezoek aan een school met een innovatief onderwijsconcept. Tijdens dit bezoek krijg je een kijkje in de praktijk en kun je zien hoe de theorie tot leven komt. Je krijgt de kans om te observeren hoe de school omgaat met vernieuwing en de manier waarop zij werken. Na het bezoek worden observaties en inzichten besproken, en vertaal je deze naar je onderwijspraktijk.

De uitwisseling in de module Onderwijslandschap en Onderwijsontwikkeling was heel waardevol. Het was leuk om ieders visie rondom onderwijsvernieuwingen te horen.
Loes van Mierlo
Het was heel interessant hoe je op het schoolbezoek bij Academie Tien onderwijsinnovaties goed terug kon zien.
Cas van den Munckhof