RTTI-analyse als ondersteuning in leerlingbesprekingen
"Ik vind dit echt een VWO-leerling", "Ik denk dat deze leerling het beter doet op de HAVO" en "Ik wil deze leerling wel het voordeel van de twijfel geven". Allemaal opmerkingen die we horen op een leerlingbespreking. De cijfers zijn niet eenduidig en we zijn toegewezen op ons gevoel over een leerling. Is dit beeld van de leerling voldoende om te zeggen in welk leertraject deze leerling het best tot zijn recht komt?
In mijn project wil ik de docent de handvaten bieden om een goede onderbouwing te geven aan dit gevoel (of het misschien zelfs te herzien). We halen middels toetsen veel informatie op over de ontwikkeling en kwaliteiten van onze leerlingen, maar dit wordt allemaal gedistilleerd tot één cijfer. Hier valt meer te halen. Een toets-analyse door middel van RTTI kunnen we deze ontwikkelingen en kwaliteiten inzichtelijk maken. Ik ontwikkel een toegankelijk bestand voor mijn collega's om snel inzicht te krijgen in de analyse van de leerlingen. Daarnaast bied ik ondersteuning en cursussen om hen te helpen deze analyse te interpreteren en te gebruiken in de lessen. Aan het einde van het jaar hebben collega's meer inzichten over welk leertraject het beste bij de leerling past en kunnen zich hier hard voor maken in de besprekingen.
Met mijn project hoop ik te bereiken dat we minder leerlingen zien af- of uitstromen. Iedere leerling zou zich thuis moeten voelen in diens leerlijn.