Over Calandlyceum
Algemeen
Het Calandlyceum biedt hoogstaand onderwijs voor vmbo-t, havo en atheneum (inclusief technasium en gymnasium).
Het Calandlyceum staat midden in Amsterdam Nieuw-West, het grootste en meest diverse stadsdeel van Amsterdam. Deze diversiteit vormt de kracht van de school: “Niet de herkomst, maar de toekomst telt.”
We zien het als onze taak om het Amsterdam van de toekomst mede vorm te geven. Personeel, leerlingen en ouders zijn dan ook trots op onze school.
Op alle niveaus geldt dat het diploma een doel is en tevens fungeert als bruggenhoofd naar een vervolgopleiding. Een diploma levert tenslotte een goede basis voor een plek in de maatschappij. Er zijn uitstekende contacten met vervolgopleidingen: sommige in een vergevorderd stadium, andere nog in de kinderschoenen.
Het gebouw van het Calandlyceum is in 2004 in gebruik genomen en biedt ruimte aan 1900 leerlingen. Het gebouw ademt ondanks het grote leerlingaantal toch kleinschaligheid en huiselijkheid. Er zijn voldoende werkruimtes voor leerlingen en de lokalen zijn uitstekend geoutilleerd. Er is een ruime schoolzaal.
Missie
Wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik? Leren is meer dan lessen volgen. Wij geloven dat leerlingen pas goed tot leren komen als zij voelen dat zij erkend en geaccepteerd worden, erbij horen, veilig zijn. Pas dan zijn zij in staat om zich de leerstof eigen te maken en wat zij leren ook toe te passen in een nieuwe situatie.
Iedereen is anders en goed onderwijs houdt daar rekening mee. Elke leerling heeft zijn eigen kwaliteiten, talenten, behoeftes en uitdagingen. We helpen leerlingen zich zo goed mogelijk te ontwikkelen tot een volwassen, zelfstandig en evenwichtig persoon. De uitgangspunten van het Daltononderwijs helpen ons daarbij.
Zelfstandigheid: de leraar is ook coach en helpt de leerling om zelfstandig te denken, te werken, te plannen.
Vrijheid in gebondenheid: leerlingen krijgen vrijheid, maar die vrijheid betekent ook: verantwoordelijkheid nemen. Je moet kunnen uitleggen waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt.
Samenwerking: leerlingen werken veel samen, want door samenwerken leer je van elkaar. Nadenken over hoe je zelf werkt en hoe anderen werken (reflecteren) wordt zo de normaalste zaak van de wereld.
Onderwijs
Het Calandlyceum school staat bekend om de extra aandacht voor talentontwikkeling, met name op het gebied van sport en kunst & cultuur. Zaken die uitnodigen om te onderzoeken waar je allemaal toe in staat bent. Daarvoor bieden we binnen en buiten de school lessen en extra activiteiten aan. Niet alleen om talenten te ontdekken en verder te ontwikkelen, maar ook om nieuwe dingen uit te proberen. En dat past helemaal in onze visie op onderwijs. Want leren is meer dan lessen volgen.
Opleiden van docenten
Het Calandlyceum is onderdeel van NOA (Nieuwe Opleidingsschool Amsterdam). Vanuit het samenwerkingsverband met de diverse opleidingsinstituten heeft het Calandlyceum veel ervaring met de begeleiding van studenten van de lerarenopleidingen.
Ook kent het Calandlyceum al jaren een begeleidingssysteem dat nieuwe docenten versneld invoert in de school specifieke organisatie en cultuur; door middel van coaching, workshops en intervisiebijeenkomsten wordt ondersteuning geboden op gebied van klassenmanagement, pedagogiek en didactiek.
Onze missie, ´Ontdek wat jij kunt bereiken´, geldt zowel voor leerlingen als voor studenten als docenten. De mogelijkheden daartoe worden geboden door het zeer brede palet aan onderwijssoorten, specialismen, activiteiten en ICT-middelen op deze school. Het credo ‘Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden’ kenmerkt ons streven naar nog meer impact op het leren van jonge mensen. Studenten worden uitgenodigd om daar hun steentje aan bij te dragen, passend bij hun eigen ontwikkeling tot leraar. De stagiair(e) wordt daarbij met name door de werkbegeleider (de vakdocent) begeleid. Daarnaast zijn er o.a. schoolgroepbijeenkomsten (themabijeenkomsten en casuïstiek) o.l.v. de schoolopleider, waarin de stof van de opleiding een vertaalslag krijgt naar de praktijk.
Vakken die gegeven worden bij Calandlyceum
Calandlyceum in beeld
Contactinformatie van Calandlyceum
info@calandlyceum.nl | |
Telefoon | (020) 66 75353 |
Adres | Pieter Calandlaan 182 |
Plaats | Amsterdam |
Postcode | 1068 NT |