Je hebt Javascript nodig om deze website te kunnen gebruiken. Pas je browserinstellingen in om verder te gaan!

Over Cals College

Open – Veilig – Verbinding – Vertrouwen

Algemeen

Het Cals College is een open katholieke school. Dat is zichtbaar in de manier waarop we met elkaar leren, werken en samenleven. Kernwoorden daarbij zijn open, veilig, vertrouwen en verbinding.

Buiten de vaklessen is er voor de leerlingen een breed aanbod aan activiteiten: cursussen, extra vakken (bijvoorbeeld Chinees en filosofie), het tweetalig havo en vwo onderwijs, het technasium en ook het cultuurprofiel. Zo kunnen leerlingen zich ontwikkelen tot een kritisch, evenwichtig mens met een eigen kijk op de wereld om hen heen en op hun eigen leven. Dat vinden we belangrijk.

Organisatie en locaties

Het Cals College Nieuwegein heeft 2135 leerlingen. De school is onderdeel van de HIJN-Scholengroep waar 4 scholen uit de regio Houten, Nieuwegein en IJsselstein deel van uitmaken.

Missie

We hebben vertrouwen in elkaars kunnen en bedoelingen. We hebben hoge verwachtingen en we gaan daarbij uit van kansen en mogelijkheden. Op die manier bieden we leerlingen de mogelijkheid zich te ontwikkelen; cognitief, creatief en in hun begrip van deze wereld.


We voelen ons verbonden met elkaar. Zien en gezien worden vinden we daarom belangrijk. Verantwoordelijkheid voelen we zowel voor onszelf alsook voor elkaar.


We staan open voor het anders zijn van de ander. Dat vraagt om verdraagzaamheid. We doen dit in dialoog en daarin gaan we uit van gelijkwaardigheid.

We streven een sfeer van openheid na, we bezien onze omgeving met een open vizier en geven ruimte aan nieuwe ideeën en inzichten.

We laten ons verwonderen en we nemen leerlingen hierin mee.
Zo creëren we een veilige omgeving om te leven en te leren.
Op deze manier geven we invulling aan onze open katholieke identiteit.

Onderwijs

We hebben een brede kijk op schoolprestatie. Kwalificatie, het behalen van een diploma, is belangrijk, maar ook hoe je omgaat met de ander, dichtbij en ver weg (socialisatie) en met jezelf (persoonsvorming). Dit zie je terug in het brede aanbod van de school. Naast de drie profielen, -tweetalig onderwijs, cultuur en technasium- zijn er cursussen, vakoverstijgende projecten, workshops, excursies en internationale reizen. We werken met leerling ambassadeurs en die betrekken we nadrukkelijk bij ons onderwijs.


We zijn tevreden als onze leerlingen zich ontwikkelen tot kritische, evenwichtige mensen met een eigen, verantwoordelijke kijk op de wereld om hen heen en op het eigen leven. Het gaat ons om de ontwikkeling van het hele mens.


Op het Cals College Nieuwegein gaan we zuinig om met toetsen. We werken met 4 leerperiodes die vrij zijn van toetsen. In deze periodes staat het leren centraal en daarin werken we formatief. Elke leerperiode wordt afgesloten met een TEA-week (Toetsing en Activiteiten). In deze TEA-week vinden de summatieve toetsmomenten plaats. Een leerling krijgt per vak dus maximaal 4 cijfers per jaar. Het formatieve gedachtegoed, waarbij het geven van feedback, feed-up en feed-forward centraal staan, vormt de rode draad van ons onderwijs.

Opleiden van docenten

In samenwerking met de omgeving/ externen:

  • Als school zijn we onderdeel van een netwerk (AOS – academische opleidingsscholen) -Het Utrechts Model. Dit zijn allemaal scholen in de omgeving van Utrecht, samen met de grootste opleiders van nieuwe docenten in deze omgeving (UU, HU, HKU). Binnen deze organisatie wisselen we veel uit, maar hebben we ook vooral als gezamenlijk doel om de studenten die voor ons mooie beroep kiezen zo goed mogelijk te begeleiden en garant te staan voor een leerwerkplek. We worden regelmatig geaccrediteerd om opleidingsschool te blijven.
  • Daarnaast hebben we het BSL-traject afgesloten; begeleiding startende leraren. Het certificaat hiervan hebben 1,5 jaar geleden behaald. Uitgangspunt hierbij was het borgen van de begeleiding van nieuwe docenten, juist ook nadat ze de opleiding hebben afgerond.
  • We zijn betrokken bij ‘Utrecht leert’, speerpunten hiervan zijn zij-instromers aantrekken naar het onderwijsveld, en hen een gedegen begeleiding bieden bij dit bijzondere traject.

Binnen de organisatie:

  • 6 jaar geleden is de boel behoorlijk omgegooid. Waar nieuwe docenten eerst vooral individueel begeleid werden, wordt nu ook veel tijd en aandacht besteed aan hen als groep. Alle nieuwe docenten op het Cals (ongeacht ervaring etc) volgen in het eerste jaar het ‘donderdagochtendprogramma’ bij onze schoolopleider docenten. Binnen dit programma worden veel verschillende dingen gedaan, natuurlijk praktische schoolzaken, de school leren kennen etc, maar ook veel van elkaar leren d.m.v. bijv micro-teaching en intervisie. Daarnaast vinden er geregeld trainingen van externen plaats. In een grote nieuwe school zorgt zo’n groep er tevens voor dat men zich al snel onderdeel van de school voelt. En naast deze vernieuwing is ook de individuele begeleiding van de nieuwe docent geprofessionaliseerd. In het begin van het schooljaar is dit zeer frequent (wekelijks) en gaandeweg het jaar is het naar behoefte. De begeleiders van nieuwe docenten volgen regelmatig trainingen om hun taak optimaal uit te kunnen voeren.
  • Binnen het opleiden van docenten en studenten binnen de school werken we ook graag met formatieve evaluatie.

Vakken die gegeven worden bij Cals College

NederlandsEngelsDuitsFransNatuurkundeScheikundeBiologieAlgemene economieBedrijfseconomieAardrijkskundeGeschiedenisMaatschappijleerOnderzoeken & OntwerpKlassieke talenMuziekWiskunde AWiskunde BWiskunde CWiskunde DLichamelijke opvoedingCKVKunst: dramaGlobal perspectivesKennis van het geestelijk levenKunst: beeldendKunst: tekenen

Cals College in beeld

Contactinformatie van Cals College

Emailnieuwegein@cals.nl
Telefoon(030) 60 36604
AdresVreeswijksestraatweg 6A
PlaatsNieuwegein
Postcode3432 NA