Odulphuslyceum

Tilburg

havo vwo

Trainees op deze school

Pamela Braakhuis
Quirijn van Dierendonck
Mariska Jansen

Over Odulphuslyceum

Fortis in Fide
quote

Algemeen

Het Odulphuslyceum is een school voor havo, atheneum en gymnasium. De school telt op dit moment ca. 1550 leerlingen. Twee derde van de leerlingen haalt een vwo-diploma, een derde een havo-diploma. De gymnasium-afdeling is verreweg de grootste in de regio Tilburg. De havo-afdeling werkt volgens een uniek concept en zit in een apart gebouw.

De school bestaat al sinds 25 september 1899. Het is geen traditionele school, maar wel een school met gevoel voor traditie. Het Odulphuslyceum is een school waar voor iedereen veel ruimte is om ideeën en talenten te ontplooien. De wapenspreuk van de school luidt ‘Fortis in Fide’ oftewel ‘sterk in vertrouwen’. Vertrouwen als basis voor alle onderlinge relaties en contacten. Dat betekent dat er veel kan en veel mag binnen de afgesproken en vaak vanzelfsprekende kaders.

Een prima sfeer en een veilige omgeving zijn randvoorwaarden om een zo optimaal mogelijk studieklimaat te creëren. Wie met plezier en zin naar school komt, presteert beter en haalt goede resultaten. De lat ligt hoog. Leerlingen worden uitgedaagd om het beste uit zichzelf te halen. Daarbij wordt naar het individu gekeken, waar nodig maatwerk geboden en is de school bereid om onconventionele oplossingen te bedenken.

Missie

Het Odulphuslyceum wil een school zijn waar in een veilige en rijke leeromgeving op een hoog niveau van, met en door elkaar wordt geleerd.

Relatie, vertrouwen, verdieping, verrijking en verantwoordelijkheid zijn sleutelbegrippen. De school gaat uit van een visie op mens en maatschappij, waarin naast eigen verantwoordelijkheid, zorg voor de mens en zijn omgeving, zien en gezien worden, respect en tolerantie centraal staan.

Onderwijs

Het Odulphus combineert in het onderwijsprogramma de overdracht van traditionele kennis met de ontwikkeling van eigentijdse, pre-academische vaardigheden. Zo zijn de afgelopen jaren op het Odulphus oa ontwikkeld: het Econasium, modules pre-academische vaardigheden bij de vakken Engels, Nederlands en maatschappijwetenschappen, de vakken Steam en Big History, Gymnasium Plus (een leerlijn voor hoogbegaafde versnellers uit het po) en een geheel eigen havo-concept.

Dit schooljaar buigt het team zich over het versterken van executieve vaardigheden, want in tijden van corona en lockdowns bleken deze een nog belangrijker voorwaarde om tot leren te komen; hoe digitaal en online materiaal nog effectiever als middel in te zetten en het bewaken van de persoonlijke en sociale ontwikkeling van leerlingen in een tijd waar prestaties en inhoudelijke achterstanden vanuit de maatschappij veel nadruk krijgen.

Opleiden van docenten

Het Odulphuslyceum is actief lid van de AOST, de academische opleidingsschool Tilburg. Binnen de AOST worden hbo-studenten en academici voorbereid op het beroep van leraar vo. De afgelopen 5 jaar hebben 7 jonge trainees van Eerst de Klas en het OnderwijsTraineeship hun praktijkopleiding op het Odulphuslyceum afgerond.

Een stevig in de school verankerde opleidingsstructuur biedt aankomende docenten een veilige omgeving vol uitdagende mogelijkheden.

Vakken die gegeven worden bij Odulphuslyceum
NederlandsEngelsDuitsFransNatuurkundeScheikundeInformaticaBiologieAlgemene economieBedrijfseconomieAardrijkskundeGeschiedenisMaatschappijleerKunstgeschiedenis/CKVKlassieke talenFilosofieLevensbeschouwingMuziekMaatschappijwetenschappenWiskunde AWiskunde BWiskunde CWiskunde DChineesLichamelijke opvoedingKunst: beeldend/tekenenBig HistoryHumanioraKunst: theater

Contactinformatie van Odulphuslyceum

Naam Odulphuslyceum
Email [email protected]
Telefoon (013) 54 26652
Website odulphus.nl
Adres Noordhoekring 99en182
Plaats Tilburg
Postcode 5038 GC