VAVO Tilburg

Tilburg

vwo havo vmbo-tl

Over VAVO Tilburg

Vavo Tilburg, De school waarin jij in een vertrouwde omgeving tot leren komt!
quote

Missie

School voor Vavo Tilburg is een examengerichte school voor (jong-) volwassenen in Tilburg. Leerlingen kunnen hier opgaan voor een vmbo-t, havo en vwo-diploma. Ook is er de mogelijkheid om deelcertificaten te behalen. Zo bieden wij leerlingen de beste kans om zich met een passende opleiding voor te bereiden op de volgende stap in de maatschappij.

Visie

Leren in vertrouwen betekent dat we een doelgericht examenprogramma aanbieden en daarnaast aandacht besteden aan persoonlijke ontwikkeling, socialisering en loopbaanbegeleiding. Wij doen hierbij een beroep op zelfstandigheid van onze leerlingen en dagen hen uit om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun leren.
Het examenprogramma is leidend op onze school. Binnen het onderwijsprogramma bieden we maatwerk op het gebied van zelfstandigheid, begeleiding en belastbaarheid. Vanuit vertrouwen, persoonlijk contact en wederzijds respect werken we aan een veilig leerklimaat waarin groei centraal staat. We geven leerlingen de ruimte om te leren op een manier die bij hen past.
Wie zijn wij?
Wij hebben een grote diversiteit aan leerlingen. Wat einddoel betreft zijn er vier groepen te onderscheiden:

  • Leerlingen die nog deelcertificaten of een diploma moeten behalen
  • Opstromers: leerlingen die een diploma/certificaat op een hoger niveau willen behalen
  • Herprofileerders: leerlingen die voor een specifieke vervolgstudie een ander profiel nodig hebben
  • Leerlingen die eerder hun opleiding hebben gestaakt en nu verder willen gaan Vavo Tilburg is een kleine school.

Het team bestaat uit toegankelijke en betrokken medewerkers die de leerlingen met persoonlijke aandacht begeleiden. Iedere leerling wordt gezien. Wij blijven ons voortdurend ontwikkelen waarbij we onszelf en ons onderwijs continu verbeteren. We luisteren hierbij ook goed naar de ideeën van de leerlingen. Bevlogen docenten geven op een inspirerende en eigentijdse manier les waarbij interesses van de leerlingen worden aangesproken.

Onderwijs

Vakdocent

De vakdocent is expert op het vakgebied. Hij biedt tijdens de lessen instructie in verschillende vormen, zodat de stof duidelijk wordt. Hij biedt hulp bij vragen. Ook draagt hij o.a. zorg voor studiewijzers, zodat duidelijk is wat je per periode moet doen, besteedt hij aandacht aan studeertechnieken m.b.t. het vak en begeleidt hij je naar de examens toe. Naast de geroosterde lessen kun je tijdens een uur keuzewerktijd ook terecht voor persoonlijke extra uitleg of verdieping.

Mentor

Elke leerling krijgt tijdens de introductie een studieloopbaanbegeleider ofwel mentor toegewezen. Deze mentor is de docent die je in het begin de weg wijst. Dit kan te maken hebben met hoe de opleiding in elkaar zit, wanneer je toetsen krijgt of hoe je het beste kunt studeren. Met de mentor bespreek je ook je (studie-)planning, je studieresultaten, je aanwezigheid, je vervolgstudie en (eventuele problemen met) je studievoortgang. De mentor krijgt niet alleen informatie van de docenten, maar ook en vooral van jouzelf. Je hebt hierin dus een actieve rol. In Magister zie je wanneer jouw mentor aanwezig is. Verder kun je altijd bij je mentor terecht met vragen en problemen.

Keuzewerktijd

Naast de gewone lessen is er dagelijks keuzewerktijd ingeroosterd: uren waarvan je de invullingpersoonlijk kunt kiezen zodat jij tot de beste resultaten in je studie kunt komen. Het aantal uren keuzewerktijd dat je minimaal bijwoont, is afhankelijk van het aantal vakken dat je volgt. Ook de docent kan je aanmelden voor een blok keuzewerktijd.
In de keuzewerktijd worden verschillende soorten ondersteuning aangeboden.
Vakinhoudelijke ondersteuning
Voor extra uitleg, informatie of oefening maak je gebruik van de vak-keuzewerktijd. Ook het begeleid maken van je huiswerk is hierin mogelijk. Er worden ook thema-uren ingeroosterd, bijvoorbeeld rondom het maken van je profielwerkstuk, leesvaardigheid of rekenen.

Huiswerkbegeleiding

Zoek je een plek om in alle rust je huiswerk te maken? Of kun je wat extra hulp gebruiken bij het plannen of het maken van huiswerk? Ook hiervoor kun je de keuzewerktijd gebruiken. Er is een docent aanwezig aan wie je vragen kunt stellen, ook over de aanpak van je huiswerk.

Trainingen

Op de School voor Vavo vinden we het belangrijk dat je je ook persoonlijk ontwikkelt: om leren gaan met stress of moeilijke omstandigheden, je aandacht leren focussen of je manier van studeren verbeteren. Daarom kunnen alle leerlingen gebruikmaken van de trainingen mindfulness, plannen/studievaardigheden of examenvreestraining. Ook deze trainingen worden waar mogelijk gepland in de uren voor keuzewerktijd.

Vakken die gegeven worden bij VAVO Tilburg
NederlandsEngelsDuitsFransNatuurkundeScheikundeInformaticaBiologieAlgemene economieBedrijfseconomieAardrijkskundeGeschiedenisMaatschappijleerFilosofieMaatschappijwetenschappenWiskunde AWiskunde BKunst: tekenenMaatschappijkunde

VAVO Tilburg in beeld

Contactinformatie van VAVO Tilburg

Naam VAVO Tilburg
Email [email protected]
Telefoon (013) 53 97090
Website roctilburg.nl
Adres Stappegoorweg 183
Plaats Tilburg
Postcode 5022 DD