TrainerTalk

13/12/2019

TrainerTalk: Boy Vissers

Maak kennis met Boy!

Boy is naast docent Biologie op het Joke Smit College ook oud-trainee, YouTuber en trainer van ons programma. Vanuit zijn achtergrond in neuroscience bekijkt Boy leren en ontwikkelen vanuit de hersenen. Wat is motivatie, hoe leer je nieuwe dingen, hoe breng je mensen om je heen in beweging en hoe zorg je voor innovatie in jouw organisatie?

 

Hoe kunnen, in jouw visie, de Trainees van toegevoegde waarde zijn voor het Nederlandse onderwijs?

Omdat Trainees vanaf de start van hun carrière worden uitgedaagd ontwikkelen ze een andere mindset. Ze zijn gefocust op groei van de leerling, de school en van zichzelf. Het zijn vaak degene die het initiatief pakken voor een onderwijsvernieuwing en omdat ze breder denken dan hun eigen klaslokaal, halen ze nieuwe ideeën de school binnen.

Omdat trainees méér zijn dan alleen docent ontwikkelen ze zich makkelijker tot rolmodel voor leerlingen, op de lange termijn is dit essentieel voor het onderwijs als sector. Wanneer de status van de docent groeit, krimpt het lerarentekort. En niet alleen op grote lijnen dragen de trainees bij aan het onderwijs. Ook veel kleiner en dichterbij de kern, gewoon in de klas, ontwikkelen zij vaak het onderwijs door dingen nét even anders aan te pakken.

In het traineetraject leren zij zichzelf kennen, ze leren hun ego een plek te geven, ze leren dat hun eigen kwetsbaarheid misschien wel de snelste weg is naar een oprechte band met de klas. Vanaf dat moment kan je samen leren, inspireren en motiveren. En dan begint het pas, want zoals Aristoteles ooit sprak: “Educating the mind without educating the heart is no education at all.” En dat is precies waar de bevlogen trainee zijn bijdragen levert, in het hart van het onderwijs.

 

Wat was de leukste/meeste interessante ervaring met het geven van jouw training?

Het leukst aan trainen met trainees is dat het mensen zijn die in win-win situaties denken. Gewoon door ze in een groep te zetten ontstaat er al van alles. Soms zijn dat onderwijs ideeën, soms zijn dat verbindingen tussen mensen en soms zelfs concrete producten. Mijn doel is altijd om de trainees te inspireren, of dat altijd lukt weet ik niet altijd. Wat ik wel weet is dat het hen altijd lukt om mij te inspireren.

 

Wil je meer weten over onze trainers, houd dan onze website in de gaten!