Ben jij de docent van morgen?

Trainees in onderwijs leidt leergierige en ondernemende professionals op tot docenten die grenzen overstijgen en veranderingen creëren in het voortgezet onderwijs.

Ik heb interesse
Media

Wat houdt het in om Trainee in onderwijs te zijn

 • Direct aan de slag

  Je staat vanaf dag 1 voor de klas, mét een marktconform salaris.

 • Behaal je lesbevoegdheid

  Je behaalt je eerstegraads lesbevoegdheid na een – volledig betaalde - tweejarige opleiding.

 • Uitdagend en verdiepend

  Je volgt een uitdagend en interactief programma, met ruimte voor persoonlijke verdieping.

 • Start je eigen project

  In (eigen) projecten bouw jij de brug tussen het onderwijs en de wereld daaromheen.

 • Bouw je netwerk

  Je wordt onderdeel van een groot, warm en relevant netwerk in en rondom het onderwijs.

Het traineeprogramma

Met behulp van een tweejarig traject op maat behaal je een eerstegraads lesbevoegdheid, doe je waardevolle werkervaring op in de klas als docent en ontvang je direct een marktconform salaris.

Je volgt trainingen die aansluiten op jouw behoeften én zet zelf projecten op die het onderwijs verrijken. Daarvoor werk je intensief samen met oud- en medetrainees en de organisaties in ons netwerk. Je werkt actief aan je persoonlijke ontwikkeling en wordt hierbij begeleid door verschillende trainers en opleiders.

Wat vinden onze trainees?

Wie weet beter hoe het is om een trainee in onderwijs te zijn dan de trainees die je voorgingen? Dit is wat zij zeggen over het traineeship!

Of je nu net afgestudeerd bent of al een aantal stappen in je carrière gezet hebt, dit is je kans om impact te maken. Wij willen het Nederlandse onderwijs klaar maken voor de toekomst. Ben jij de onderwijsvernieuwer die we zoeken?

Bekijk het deelnemersprofiel

Benieuwd of het traineeship iets voor jou is?

Via onze oriëntatieactiviteiten kun je ontdekken of het traineeship bij je past. Kom langs op een van onze informatieve in-house avonden, of loop zelfs een dagje mee met een trainee. Zo kom jij erachter of het onderwijs en het traineeship iets voor jou is!

Meer over oriëntatiemogelijkheden

Veelgestelde vragen

Met onze meest gestelde vragen kun je je wat meer inlezen. Staat jouw vraag er niet tussen? Kijk dan naar alle veelgestelde vragen, of neem gerust contact met ons op.

Wanneer kan ik me aanmelden voor het traineeship?

De aanmelddeadline voor het traineeship van 2024 is helaas verstreken op 4 februari. De aanmeldperiode voor het traineeship van 2025 begint in het najaar van 2024. Wil je direct op de hoogte zijn van het openen van de aanmeldperiode? Schrijf je in als geïnteresseerde!

Zijn er kosten verbonden aan deelname van het traineeship?

Het traineeship kost de trainee vooral tijd en inzet. Binnen het traineeship ontvang je voor de baan op school een marktconform salaris. Daarnaast worden de universitaire lerarenopleiding en de intensieve begeleiding, trainingen en verbredingsprogramma volledig vergoed (met uitzondering van eventuele studieboeken of materiaal). Wel betaalt de trainee de gemaakte reiskosten (voor de lerarenopleiding en het extra verdiepings- en trainingsaanbod) of zijn (deels) mee te nemen in de onderhandelingen met de school tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek.

Hoe ziet een traineeweek eruit?

Als trainee volg je een geïntegreerd programma waarin je leert lesgeven dankzij de universitaire lerarenopleiding en dankzij jouw praktijkervaring op school. Daarnaast volg je het verbredingsprogramma vol met allerlei interessante input die je direct kunt toepassen op jouw school, waar je onder andere een onderwijsvernieuwend project opzet en uitvoert. Kortom, jouw werk op school is waar het allemaal allemaal samenkomt. Drie dagen per week ben je dan ook op school, één dag in de week ga je naar de universiteit, en één dag in de week (vrijdag) volg je het verbredingsprogramma. Het verbredingsprogramma volg je middels allerlei bijeenkomsten verspreid door het land.

Is het traineeship een stage of ontvangen trainees een salaris?

Als trainee treed je bij aanvang van het traineeship in dienst bij de school en ontvang je een marktconform salaris (CAO VO). Je bent dus geen stagiair, maar medewerker van de school.

Klik hier voor alle veelgestelde vragen

Contact met het programmateam

Heb je nog vragen, of is je iets niet duidelijk over het traineeship? Wij staan voor je klaar om je verder te helpen en al je vragen te beantwoorden!

Neem contact op