Traineegroep 2021 is begonnen!

Een nieuwe groep startende docenten heeft de afgelopen week kennis mogen maken met de onderwijswereld door middel van diverse trainingen. De 35 enthousiaste trainees zitten vol energie, ideeën en ondernemerschap!

Categorieën

Community, Trainees, Partners

Tag

Terugblik
Gepubliceerd op

Auteur

Roos Greven

Een nieuwe groep startende docenten heeft de afgelopen week kennis mogen maken met de onderwijswereld. Na het volgen van heel diverse trainingen zijn de trainees een stapje verder in hun voorbereiding op de eerste lessen. De 35 enthousiaste trainees zitten vol energie, ideeën en ondernemerschap!

De week begon met een online aftrap en het voorbereiden van de lessen die later deze week gegeven moesten worden. Wat was het fijn dat de trainees de rest van de week op verschillende locaties fysiek konden ontvangen voor de activiteiten van het programma!

De groep ging bij FLUOR in Amersfoort aan de slag met het geven van mini-lessen en een training gericht op interactie voor beginnende docenten. De mini-lessen werden begeleid door huidige en oud-trainees. Hun ervaringsverhalen werden door de week heen heel positief ontvangen door de nieuwe trainees: “Het is heel fijn alles te kunnen vragen over hoe het echt is om zo snel voor de klas te staan als trainee!”, aldus een trainee.

De training voor beginnende docenten werd gegeven door oud-trainees Tim van der Meulen, Oskar Bles en Manou van Montfoort van De Docententrainer. Ze gaven de nieuwe trainees handvaten over hoe ze kunnen reageren op leerlingen in verscheidene situaties. De trainees haalden nuttige lessen uit de training, aldus een trainee:   “De praktische tips en tricks uit deze training zijn super handig en een goede aanvulling op de cursussen van de lerarenopleiding, dus ontzetten fijn dat we dit nu krijgen”. Tim en Oskar lieten ook al goed zien dat je meteen na (en zelfs tijdens) je traineeship al kan ondernemen, naast lesgeven. Ook een waardevolle les voor de trainees!

Ook kregen de trainees een training die gericht was op groepsvorming en mindset van Tim van Haarlemmer en Thea van Egmond. De groep besprak hoe ze gaan samenwerken dit jaar en wat voor afspraken ze wilden maken. Daarnaast gingen de trainees de diepte in met wat ze willen bereiken met het traineeship en stelden dus doelen voor zichzelf. Een intensieve en productieve training voor de trainees!

In een gave theatertraining van Mike Schmitz leerden de trainees uit hun comfortzone te stappen. Ervoor zorgen dat je goed voor de klas staat en lekker creatief kan omgaan met nieuwe situaties is wat Mike de trainees heeft meegegeven. Voor het omgaan met nieuwe situaties zat er een wel heel leuk moment in. Eén van de trainees vertelde daarover: “Ik liep met mijn ogen dicht door de ruimte en liep opeens over een treinstation/perron en er kwamen allemaal treinen op me af.” Je hoort het al, aan verbeelding en plezier geen tekort tijdens deze workshop!

En dan nog de kers op de taart: de week werd afgesloten met een spannende escaperoom! De nieuwe trainees lieten hier goed zien dat ze in korte tijd een hechte groep zijn geworden. Na een serie puzzels en vele sprintjes wisten een aantal trainees te ontsnappen uit het fort! Maar ook de groepen die niet ontsnapten hoefden niet te treuren, want aan het einde van de dag werd het glas geheven tijdens een welverdiende borrel. Nu is het op naar het echte werk, in de praktijk toepassen wat ze in de startweek hebben. Deze week gaan de trainees van regio noord namelijk al van start. Via deze weg willen wij alle trainees bedanken en succes wensen, jullie kunnen het!