Toelatingseisen

Deelnemersprofiel voor trainees

Trainees in onderwijs zoekt leergierige en ondernemende professionals die zich samen willen inspannen voor het vernieuwen en verrijken van het voortgezet onderwijs. Als kandidaat heb je een academische achtergrond en heb je de ambitie om voortdurend te blijven werken aan jezelf en het onderwijs.

Herken jij jezelf in onderstaand traineeprofiel?

 • Je bent op zoek naar een baan met verantwoordelijkheid en een programma met grote maatschappelijke impact.
 • Je wilt graag een visie op het onderwijs ontwikkelen en deze inzetten voor vernieuwing.
 • Je ziet lesgeven als een leuke uitdaging en bent gemotiveerd om als docent het verschil te maken.
 • Je wilt over de grenzen van je eigen vakgebied heen kijken en verbindingen leggen binnen en buiten het onderwijs.
 • Je bent leergierig, ondernemend en maatschappelijk betrokken.
 • Je hebt een ontwerpgerichte en onderzoekende houding.
 • Je wilt onderdeel zijn van een beweging waarin samen leren en kennis delen centraal staat.
 • Je bent flexibel en bereid om (eventueel) te reizen naar je school, het verbredings- en verdiepingsprogramma en de universitaire lerarenopleiding.

Minimale toelatingseisen
Hieronder staan de minimale toelatingseisen waaraan je moet voldoen om deel te kunnen nemen aan het traineeprogramma 2022. We kijken hierbij naar je opleiding, afstudeerdatum en het cijfergemiddelde voor je masterdiploma.

 1.   Opleiding   
 •  Je hebt een WO-masterdiploma of behaalt deze voor 1 juli 2022.
 •  Jouw vooropleiding sluit aan bij een schoolvak.*

 1. Afstudeerdatum:
 • Je hebt maximaal 7 jaar geleden je masterdiploma behaald aan de universiteit of je bent maximaal 7 jaar geleden gepromoveerd.
 • Wanneer je op het moment van aanmelden nog studeert, moet je kunnen aantonen dat je voor 1 juli 2022 je masterdiploma behaalt.

 1. Cijfergemiddelde:
 • Je hebt een cijfergemiddelde van minimaal een 7,0 voor je wo-masterdiploma. Hierbij wordt uitgegaan van het gewogen cijfergemiddelde dat op je diploma en/of cijferlijsten staat. Dit wordt vaak aangeduid als Grade Point Average (GPA).

* Heb je je aangemeld voor het traineeship, dan wordt door onze partneruniversiteiten gezamenlijk gecontroleerd of je toelaatbaar bent voor de universitaire lerarenopleiding tot eerstegraads docent in het door jou opgegeven schoolvak. Ben je nu al benieuwd of je toelaatbaar bent, neem dan vrijblijvend contact op met een universitaire lerarenopleiding. Je definitieve toelaatbaarheid tot het programma wordt bepaald tijdens je aanmelding voor het traineeship.
Om toelaatbaar te zijn tot de universitaire lerarenopleiding moet je 120 ECTS aan vakken gerelateerd aan je schoolvak hebben gevolgd. Mis je een deel van de inhoudelijke kennis om les te mogen geven in een schoolvak, dan heb je nog de mogelijkheid om dit tekort weg te werken. Wanneer je studeert, kun je deze vakken mogelijk nog binnen je huidige studie volgen. Daarnaast kun je via schakelprogramma’s de benodigde kennis bijspijkeren.
Voorbeelden van schakelprogramma’s voor de bètavakken zijn
Beta4all. Daarnaast is Mastermath er specifiek voor wiskunde.

In sommige gevallen maken wij een uitzondering op de toelatingseisen. Dit betreft alleen de afstudeerdatum (2) en het cijfergemiddelde (3). Omtrent de toelatingseisen betreffende de opleiding (1) kunnen helaas geen uitzonderingen worden gemaakt.

Kijk voor meer informatie over de toelatingseisen bij de veelgestelde vragen.

Voldoe je niet aan de toelatingseisen maar wil je alsnog graag werken in het voortgezet onderwijs?
Op de website van het Onderwijsloket vind je meer informatie over de mogelijkheden.

Schoolvakken

Ter informatie delen we hier de vraag vanuit onze partnerscholen voor het traineeship.

We hebben veel vraag naar trainees voor de vakken: Nederlands, Frans, Duits, Engels, Klassieke talen, Economie, Bedrijfseconomie (voorheen M&O), Natuurkunde, Wiskunde, Scheikunde en Informatica.
We hebben ook redelijk wat vraag naar trainees voor de vakken: Biologie en Aardrijkskunde.
Er is minder vraag naar trainees voor de vakken: Geschiedenis, Filosofie, Maatschappijleer, Kunstgeschiedenis en CKV, Godsdienst en Levensbeschouwing, Spaans, Chinees.
Als er vraag is van partnerscholen dan overwegen we ook aan te bieden: Hebreeuws, Arabisch, Italiaans, Russisch.

Houdt er rekening mee dat we minder trainees zullen selecteren voor de schoolvakken waar minder plekken voor zijn op scholen. We sluiten desalniettemin niet uit dat een enkeling alsnog een plek kan krijgen op een van de partnerscholen. Voor ieder vak is tenslotte een goede docent nodig.