Selectieprocedure

Selectieprocedure

Je kunt je nu aanmelden voor het traineeship van 2023! De aanmelddeadline is op 5 februari. Meld jij je aan?

Na de officiële aanmelding start de selectieprocedure. Deze bestaat uit twee rondes:
Selectieronde 1: de selectie op toelatingseisen, motivatiebrief en cv
Selectieronde 2: de selectiedag

Wanneer je positief door beide rondes bent gekomen ben je geschikt bevonden als trainee en start de matching met een van onze partnerscholen.

Klik op de uitklapmenu’s hieronder om meer belangrijke informatie omtrent de selectie- & matchingsprocedure te lezen.

Hier lees je meer belangrijke informatie over de toelatingseisen & deelnemersprofiel: Naar pagina over toelatingseisen

Heb je dan nog vragen over de aanmelding en selectie of kun je nog tips gebruiken voor jouw aanmelding? Kijk dan snel even bij de veelgestelde vragen: Naar pagina veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

1. Na je aanmelding controleren wij in februari of je voldoet aan alle minimale toelatingseisen (afstudeerdatum, cijfergemiddelde en toelaatbaarheid tot de lerarenopleiding).
Voor de deelnemers van de vervroegde aanmelding vindt deze stap plaats in december. Uiterlijk 31 december hoor je van ons of je voldoet aan de minimale toelatingseisen en doorgaat naar de selectie op brief en cv. Deze selectie vindt plaats in februari, samen met de reguliere aanmeldingen.

2. Jouw cv en motivatiebrief worden beoordeeld en vergeleken met die van andere kandidaten:

– Wanneer je positief door de vaktoetsing, cv- en briefselectie bent gekomen, hoor eind februari of je bent uitgenodigd voor onze selectiedag.

– Indien je niet door de vaktoetsing, cv- en briefselectie bent gekomen, hoor je dan dat jouw sollicitatie eindigt.

Op 7 maart (Rotterdam) en 10 maart (IJsselstein) vinden de selectiedagen plaats. Je wordt voor één van deze dagen uitgenodigd. Tijdens de selectiedag doorloop je verschillende selectieonderdelen en wordt jouw geschiktheid en motivatie voor het traineeship beoordeeld door onder andere assessoren en vertegenwoordigers van lerarenopleidingen en scholen. Tijdens de selectiedag word je uitgenodigd om op verschillende manieren praktisch aan de slag te gaan. Zo ervaar je of het docentschap in potentie bij je past en dit moment is voor jou de perfecte kans om nog beter kennis te maken met (de mensen achter) het traineeship. Uiteraard zullen we alle kandidaten die worden uitgenodigd voor de selectiedag uitgebreid informeren over het programma en hoe ze zich kunnen voorbereiden.

1. Wanneer je tijdens de selectiedag geschikt bent bevonden voor het traineeship, word je uitgenodigd voor de twee matchingsbijeenkomsten, op 27 maart (in Houten) en 5 april (digitaal). Tijdens deze matchingsbijeenkomsten maak je kennis met onze partnerscholen en bedenk je welke partnerscholen bij jou zouden passen. Ter voorbereiding zijn er twee digitale voorlichtingsbijeenkomsten, op 16 en 17 maart.

2. Na de matchingsbijeenkomsten proberen wij samen met jou een geschikte traineeplek te vinden op een van onze partnerscholen.

3. Na een match ga je op bezoek bij de school en maak je kennis met je nieuwe collega’s.

4. Wanneer beide partijen positief zijn over de match, kun je je arbeidsvoorwaardencontract met de school tekenen en je inschrijven voor de universitaire lerarenopleiding.

Vanaf het moment dat de samenwerkingsovereenkomst is getekend tussen jou, de school, de opleiding en Stichting Trainees in onderwijs, ben je officieel trainee in onderwijs! Wij doen onze uiterste best om op basis van jouw inzet en wensen en die van de deelnemende scholen een goede match te vinden. Al onze partnerscholen en trainees zijn verschillend en door deze diversiteit aan visies, persoonlijkheden en (studie)achtergronden zijn mooie matches mogelijk. Desondanks kunnen wij vooraf niet garanderen dat we elke kandidaat succesvol aan een school kunnen matchen.

Als je de selectie en matching positief doorloopt, start je het traineeship per 1 augustus.

Van mei t/m augustus is er een introductieperiode. Hierin wordt een start gemaakt met de voorbereidingen op het traineeship en het lesgeven. Denk hierbij aan het ontmoeten van begeleiders, meelopen op je nieuwe school en kennismaken met de traineegroep.

De meeste van deze activiteiten zijn facultatief en daarmee flexibel in te plannen op basis van jouw agenda.

Enkele activiteiten worden voor de gehele traineegroep georganiseerd en vinden op vaste data plaats. Hieronder vallen de startdagen vanuit de lerarenopleiding, de kennismaking met de traineegroep en de startweek in de eerste week van augustus.

De
selectie- en matchingsprocedure vindt plaats op de volgende momenten.

  • De aanmelddeadline voor vervroegde aanmeldingen was op 1 december.
  • De reguliere aanmelddeadline is 5 februari.
  • De selectiedagen vinden plaats op 7 maart (Rotterdam) en 10 maart (IJsselstein).
  • De twee matchingsdagen (kennismaking met scholen) zijn op 27 maart en 5 april.
  • De introductieperiode vindt plaats van mei tot augustus.
  • Het traineeship start per 1 augustus.

Onze partners en betrokkenen