Partner worden

Ons traineeship wordt mogelijk gemaakt door de samenwerking met verschillende partners. We bundelen onze krachten om het onderwijs te innoveren en te verrijken, door een diverse groep jonge trainees klaar te stomen voor een carrière in het onderwijs.

Waarom zijn partners nodig?

Samenwerking met onze partners is een essentieel onderdeel van de identiteit van Trainees in onderwijs en onze visie, missie en uitgangspunten zijn dan ook in dialoog met onze partners ontstaan. We bundelen samen onze krachten om het onderwijs te innoveren en te verrijken met een nieuwe en diverse groep jonge trainees. We zijn altijd op zoek naar professionals met nieuwe, eigenwijze ideeën die ons netwerk willen komen versterken

Trainees in onderwijs is een onafhankelijk organisatie ontstaan vanuit partnerschap. Scholen en opleidingen, ondersteund vanuit het ministerie van OCW, hebben de handen ineen geslagen om een fantastische doelgroep naar het onderwijs te trekken met een programma speciaal voor hen ontworpen als een geïntegreerd geheel van verschillende onderdelen: werken op school en de lerarenopleiding verrijkt met het verbredingsprogramma.

Vanuit een onafhankelijke stichting organiseren we samen met onze partners dit traineeprogramma. Heb jij als persoon of organisatie (school, lerarenopleiding, bedrijf of maatschappelijke organisatie) interesse om te werken aan het verbinden van de werelden binnen en buiten de school? Wil je helpen trainees op te leiden tot creatieve grensverleggers die werken op de snijvlakken van onderwijs, onderzoek, ondernemerschap en leiderschap?

Wil je deel uitmaken van een inspirerend en divers netwerk van bevlogen en getalenteerde professionals waarin kennisdeling, vertrouwen en wederzijdse groei centraal staan?
Word dan partner van Trainees in onderwijs en creëer samen met ons de voorhoede van onderwijsvernieuwing.

Meld je aan als partner

De verschillende soorten partners


Partnerscholen

De scholen voor voortgezet onderwijs zijn belangrijke partners van Trainees in onderwijs: ze vervullen een sleutelrol in het traineeprogramma en zijn de werkgever van de trainee waar hij of zij een aanstelling krijgt.

Op de school leert de trainee veel van en over het docentschap in de praktijk. Diegene wordt daarbij goed begeleid op school, zowel individueel als met mede-trainees en andere nieuwe collega’s. Daarbij werken de scholen op hun beurt weer samen met de lerarenopleidingen bij het opleiden van de docent. Sommige doen dit binnen regionale samenwerkingsverbanden die (academische) opleidingsscholen worden genoemd.

Bekijk partnerscholen

Lerarenopleidingen

Met de lerarenopleidingen wordt in het traineeship samengewerkt om de trainees op te leiden tot eerstegraads docent met bijbehorende eerstegraads bevoegdheid. Samenwerking vanuit de school, vanuit het verbredings- en verdiepingsprogramma in het traineeship en vanuit de organisatie van Trainees in onderwijs, om zo de verschillende opleidingsonderdelen zo goed mogelijk te kunnen integreren.

Momenteel werkt Trainees in onderwijs met zes partner-universitaire lerarenopleidingen. Op termijn is de intentie deze samenwerking uit te breiden naar samenwerking met alle universitaire lerarenopleidingen in Nederland.

Bekijk partneruniversiteiten

Bedrijven en maatschappelijke organisaties

Bedrijven en maatschappelijke organisaties kunnen op verschillende manieren partner zijn in het programma. Zo kan er worden samengewerkt binnen het traineeprogramma middels projecten en kunnen bedrijven Trainees in onderwijs sponsoren in geld of in natura (denk hierbij aan het uitbesteden van expertise, ruimtes en/of middelen).

Voor bedrijven kan het een belangrijke meerwaarde zijn om in contact te komen met de groep van jonge onderwijsprofessionals, en met hen ook leerlingen in het voortgezet onderwijs. Ze kunnen Trainees in onderwijs steunen vanuit hun MVO-beleid, maar we kunnen ook samenwerken door projecten op de grenzen van onderwijs en het bedrijfsleven op te zetten. Hierbij kan gedacht worden aan onderwijsmateriaal over duurzaamheid, interdisciplinaire denktanks over een maatschappelijk vraagstuk of de uitwisseling van ervaringen van medewerkers en trainees (een medewerker uit het bedrijf die ervaring opdoet in het onderwijs, en een trainee die een kijkje neemt in het bedrijf).

Bekijk partnerorganisaties

Partnerschool worden?

Wij kunnen je koppelen aan trainees die heel veel zin hebben om met jouw leerlingen te werken en daarbij hun blik open houden voor alles wat er speelt in de school en ontwikkeling breder in het onderwijs. Mensen die met een nieuwsgierige houding gericht zijn op verbinding binnen én buiten jouw school. Een leraar in opleiding die graag positieve impact wil maken en maatschappelijk betrokken is.

Direct naar aanmelding

Wat trainees kunnen betekenen voor jouw school


 • Jonge academici op jouw school

  Jonge academici die staan te trappelen om het onderwijs in te gaan en toekomstige generaties te onderwijzen.

 • Ondersteuning vanuit het programma

  Trainees worden door een hechte groep mede-trainees en een programmateam.

 • Docenten met brede vaardigheden

  Het traineeship wordt met allerlei inhoudelijke modules in het verbredingsprogramma, om van onze trainees de docent van de toekomst te maken.

 • Onderwijsvernieuwing via projecten

  Al onze trainees gaan aan de slag met een eigen project dat ze uitvoeren op school.

 • Verrijk je eigen onderwijs

  Onze trainees zijn flexibel, onderzoekend en ondernemend. Daarbij stimuleren ze collega’s om óók over grenzen heen te kijken.

Hoe 't werkt


Meer weten?


Partneropleiding worden?

Lerarenopleidingen zijn essentiële partners in het opleiden van deze ambitieuze trainees. We hebben de ambitie om stapsgewijs uit te breiden naar samenwerking met alle lerarenopleidingen van Nederland. Dus als een lerarenopleiding interesse heeft bespreken we graag de mogelijkheden.

Direct naar aanmelding

De lerarenopleidingen van deze universiteiten gingen je voor

Sinds de start van het traineeship in 2018 zijn we samen gaan werken met zes universiteiten door het hele land. Maar het liefste werken we natuurlijk met álle lerarenopleidingen samen. Staat jouw universiteit hier binnenkort tussen?

Op een andere manier met ons samenwerken?

Naast de deelnemende partnerscholen en partneruniversiteiten wordt het traineeship ondersteund door verschillende bedrijven en maatschappelijke organisaties. Zij stellen hun kennis, kunde en middelen ter beschikking om samen met ons de volgende generatie docenten op te leiden.

Wij staan altijd open voor nieuwe samenwerkingen, met allerlei soorten partijen - want samen bereiken we meer dan alleen.

Direct naar aanmelding

Nog niet helemaal overtuigd?


Klaar om een bijdrage te leveren aan de toekomst van het onderwijs?

Heb jij als persoon of organisatie (school, lerarenopleiding, bedrijf of maatschappelijke organisatie) interesse om te werken aan het verbinden van de werelden binnen en buiten de school? Wil je helpen trainees op te leiden tot creatieve grensverleggers die werken op de snijvlakken van onderwijs, onderzoek, ondernemerschap en leiderschap? Meld je dan aan als partner!

Vragen? Neem contact op!