Je hebt Javascript nodig om deze website te kunnen gebruiken. Pas je browserinstellingen in om verder te gaan!

Werken op school

Als trainee spring je meteen in het diepe: al vanaf de eerste maand van je traineeship sta jij drie dagen in de week voor de klas.

Het traineeship is een uitdagend traject, maar dit zorgt er ook voor dat je het vak van docent in een enorm rap tempo leert!

Direct voor de klas

Drie dagen in de week werk je als docent. Je bent verantwoordelijk voor je eigen klassen, bereidt je lessen voor en drinkt koffie in de lerarenkamer. Je bent geen stagiair, er zit niemand bij je achter in de klas. Althans, niet altijd. Je krijgt uiteraard goede begeleiding van collega’s uit jouw school en vanuit de universiteit waar je de lerarenopleiding volgt. Het werk op school is namelijk een belangrijk onderdeel van je lerarenopleiding. Je voert leerzame praktijkopdrachten uit in je lessen en past pedagogische- en didactische theorieën en modellen direct toe in de praktijk.

Door deze verantwoordelijkheid vanaf de start bouw je direct een echte band op met jouw leerlingen en leer je de school goed kennen.

Als trainee ben je in dienst van school en krijg je een aanstelling van 0,8fte. Onder deze aanstelling vallen de drie dagen per week op school en het verbredingsprogramma. Hier hoort natuurlijk een marktconform salaris bij.

Verbreding in school

Het traineeship stoomt je klaar tot een verbredende onderwijsprofessional. De verbreding en verdieping die je opdoet in het verbredingsprogramma pas je dan ook direct toe op school. Bijvoorbeeld nieuwe werkvormen of een effectievere manier van vergaderen die je hebt opgedaan bij een keuzemodule. Ook start je in samenspraak met jouw school zelf een project op, zodat je – naast je kennis en netwerk – op die manier direct van meerwaarde bent voor jouw school. Trainees zijn docenten die een open leercultuur uitdragen en zo een beweging creëren waarin kennisdeling, multidisciplinariteit en samen leren vanzelfsprekend is. In het project komt dit allemaal samen.

Partnerscholen

Ben je benieuwd naar onze partnerscholen? In hun profielen lees je meer over de school en de trainees die zij hebben opgeleid.

Bekijk alle partnerscholen

Veelgestelde vragen over werken op school

Het traineeprogramma is zo ontwikkeld dat je als trainee leert en ervaring opdoet met het opzetten en uitvoeren van onderwijsontwikkelingen. Je wordt een professionals die niet bang is om de handen uit de mouwen te steken als er een goed idee ontstaat om het onderwijs te verbeteren. Jij bent uiteindelijk in staat om die ontwikkeling in gang te zetten.

Hiervoor ga je tijdens het traineeship aan de slag met een onderwijsontwikkeling die interessant is voor de school: het project. Hierbij is het dus belangrijk dat je als trainee in goed overleg gaat met de school om te bepalen waaraan gewerkt wordt. Enerzijds is het aansluiten bij een huidige ontwikkeling in de school, anderzijds iets verder out-of-the-box, afhankelijk van jouw interesses. Belangrijk is dat er draagvlak is of gecreëerd wordt in de school, zodat het project een nuttige en toepasbare invulling oplevert.

Tijdens het eerste jaar, gedurende het verbredingsprogramma op de vrijdagen, krijg je trainingen en bijeenkomsten ter ondersteuning van de opbouw van jouw project. Hiermee kom je tot een weloverwogen projectplan. De uitvoer van dit plan staat in jaar 2 centraal, tijdens het verdiepingsprogramma op de vrijdagen. Er is dan voornamelijk tijd voor de uitvoer, waarbij regelmatig ondersteunende bijeenkomsten worden aangeboden middels begeleiding van inhoudelijke experts.

Werktijden en verlof:

- Het traineeship is een fulltimeprogramma. De werkweek is als volgt ingedeeld: maandag t/m donderdag staat in het teken van lesgeven, waarvan je drie dagen op school lesgeeft en een dag naar de universiteit gaat voor het volgen van de lerarenopleiding. Op vrijdagen volg je het verbredings- en verdiepingsprogramma. Exacte werktijden worden later bekend, bijvoorbeeld bij het maken van het rooster op je school en voor het traineeprogramma.

- Verlof heb je volgens de schoolvakanties geldend in de regio van je school. Er wordt met het programma rekening gehouden met de verschillende vakantieregio’s. We geven wel aan dat het mogelijk is dat je opdrachten of facultatieve onderdelen krijgt aangeboden in deze periodes of zelf aan bijvoorbeeld je lesvoorbereidingen werkt.

- Aanstelling is in principe 0,8 fte. Dit betreft de drie dagen waarop je op school aanwezig bent en het verbredingsprogramma op de vrijdagen.

- Salaris is volgens de CAO VO (minimum €3001,- bruto bij fulltime). De hoogte van het salaris wordt bepaald in onderhandeling met de school voor voortgezet onderwijs waar je in dienst komt. Lees hier meer over arbeidsvoorwaarden en salaris in het voortgezet onderwijs.

- Vakantiegeld en eindejaarsuitkering is volgens CAO VO. Eindejaarsuitkering is in 2022 vastgesteld op 8,33% en vakantie-uitkering op 8,0%.

- Zowel je lerarenopleiding als je verbredingsprogramma worden voor je betaald. Je ontvangt daarvoor een bekwaamheidsverklaring waarmee je eerstegraads bevoegd bent voor het betreffende schoolvak en een certificaat voor het met goed resultaat volbrengen van het traineeship.

- Reiskosten worden niet vergoed, die komen voor de rekening van de trainee (of zijn (deels) mee te nemen in de onderhandelingen met de school tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek).

- Overige arbeidsvoorwaarden zijn in overleg met de school waar je gaat werken en daarbij volgen zij in principe de CAO VO.